Zaljubljeni Dylan. Foto: AP
Zaljubljeni Dylan. Foto: AP

Bob Dylan, rojen v Hibbingu v Minnesoti, je med letoma 1957 in 1959, ko je obiskoval srednjo šolo in bil še znan kot Bob Zimmerman, pisal pisma svojemu takratnemu dekletu Barbari Ann Hewitt.

Originalne ovojnice. Foto: AP
Originalne ovojnice. Foto: AP

Za zbirko ganljivih in osebnih pisem mladega ameriškega glasbenika, ki jih je hči njegove srčne izbranke našla šele po njeni smrti leta 2020, je portugalska Livraria Lello, ki se predstavlja kot najlepša knjigarna na svetu, odštela skoraj 670.000 ameriških dolarjev (okoli 647.600 evrov).

42 pisem, 150 strani. Foto: AP
42 pisem, 150 strani. Foto: AP

Načrtuje, da bo arhiv 42 na roke napisanih pisem, ki skupno štejejo kar 150 strani, ostal celoten, predvsem pa na voljo Dylanovim oboževalcem in strokovnjakom za preučevanje, poroča AP.

To obdobje je še vedno neznanka

Pisemska zbirka namreč omogoča vpogled v obdobje življenja tekstopisca, o katerem ni veliko znanega. V nekaterih zapisih je že omenil spremembo imena in upanje, da bo prodal milijon plošč – zdaj se 81 let star pevec lahko pohvali s približno 125 milijonov prodanih plošč.

Mladenič je v svojih pismih seveda izrazil tudi svojo naklonjenost Hewitt in jo povabil na koncert Buddyja Hollyja. V njih je vključil majhne delčke poezije in delil "srednješolske skrbi" glede avtomobilov, oblačil in glasbe.

Na dražbi se je sicer poleg pisem znašlo tudi 24 pesnitev, zbranih pod naslovom Poems Without Titles (pesmi brez naslovov), ki jih je Dylan napisal, ko je obiskoval Univerzo v Minnesoti. Za njh so iztržili skoraj 250.000 ameriških dolarjev (okoli 241.600 evrov). Eno izmed prvih podpisanih fotografij so prodali za več kot 24.000 dolarjev (okoli 23.200 evrov).