Prašič je imel zaradi ujetja pod ruševinami dolgotrajne fizične in psihološke posledice. Foto: EPA
Prašič je imel zaradi ujetja pod ruševinami dolgotrajne fizične in psihološke posledice. Foto: EPA

Džu Džjančujang oziroma trdoživi prašič je poginil star 14 let zaradi naravnih razlogov. To je za prašiče precej visoka starost in njegovi skrbniki zagotavljajo, da je po nesreči živel srečno in polno prašičje življenje.

Leta 2008 je pokrajino Sečuan prizadel uničujoč potres z magnitudo 7,9, ki je zahteval 90 tisoč smrtnih žrtev. Džu Džjančujanga je potres ujel med ruševinami, tako da je jedel oglje in pil deževnico. Ob rešitvi je bil že popolnoma shiran in na robu smrti.

Prašiča so takrat za slabih 400 evrov prodali muzeju, kjer je nato živel življenje turistične znamenitosti. Prašič je postal državni simbol za moč in vzdržljivost ter ljubljenček kitajske javnosti. Po besedah skrbnikov je prašič "poosebljal sporočilo, da se v življenju ne smemo nikoli predati".

Njegova smrt je prizadela uporabnike družbenih omrežij na Kitajskem, ki so objavili številna sporočila žalovanja in sožalja. Prašiča so sicer leta 2011 klonirali in vseh šest prašičkov je imelo značilno materino znamenje na čelu tako kot njihov oče.