3900 metrov visoka gora Humphreys Peak se vzpenja nad mestom Flagstaff. Foto: AP
3900 metrov visoka gora Humphreys Peak se vzpenja nad mestom Flagstaff. Foto: AP

Philip Vasto je prvič sprožil klic v sili 2. marca zvečer, ko se je izgubil na 8 kilometrov dolgi, strmi skalnati poti nad Flagstaffom, ki vodi od smučarskega letovišča Arizona Snowbowl do 3900 metrov visokega Humphreys Peaka.

Vasta, ki je svoj pohod začel ob 14.30, ob 19.00 pa klical pomoč, so uspešno evakuirali, ob tem pa so ga reševalci seznanili z nevarnostmi pohodništva brez ustrezne opreme in načrtovanja, je povedal dežurni policist Aaron Dick za časopis Arizona Daily Sun. Kot je dejal, so mu reševalci svetovali, naj z vzponom počaka nekaj mesecev. "Oseba je bila izdatno poučena o razmerah na poti in prihajajočem snežnem neurju, pri tem pa so ji reševalci toplo položili na srce, naj opusti nov poskus vzpona," so zapisali v šerifovem uradu v izjavi.

A Vasto, ki je svoj prvi večji pohod opravil pred dvema letoma v Grand Canyonu, se je kljub temu odločil, da že naslednji dan poskusi znova – rezultat je bil podoben. “Razmišljal sem, da če začnem dovolj zgodaj zjutraj, bom imel več kot dovolj časa, da osvojim vrh,” je povedal Vasto za Daily Sun. “Prvi poskus se je predčasno končal, ker sem začel prepozno," je pojasnil na Instagramu, kjer ima v profilu zapisano "iskalec gora in pustolovščin". Pripis: "Sedem vrhov, 1/7".

Po drugem poskusu priznal poraz

Naslednji dan se je na pot podal že ob 9.00, a poklical znova na pomoč ob 17.00. “V svojem drugem poskusu sem se vzpel za 950 metrov, samo 60 mi jih je še manjkalo do vrha. A kolikor sem si želel dotakniti se vrha, sem se moral tik pod njim obrniti,” je zapisal. “Z brutalnimi, ledeno hladnimi vetrovi, ki dosegajo več kot 40 kilometrov na uro in ledenimi temperaturami, Humphreys Peak marca ni nobena šala. Toplo svetujem, da Humphreys Peaka ne poskušate osvajati pozimi. Zlahka se lahko poškodujete in se podhladite."

Ob tem je še pojasnil, da je po poti tudi padel in si malce poškodoval nogo in dodal, da je bil njegov poskus osvajanja Humphreys Peaka v tem letnem času "verjetno bolj strašljiv in nevarnejši od Kilimandžara".

Phillip Wyatt, pohodnik, ki je Vastu pomagal, je dejal, da "je bilo zelo očitno, da ni bil pripravljen na vremenske razmere, v katere se je podal". Wyatt je reševalcem tudi posredoval svojo telefonsko številko, da bi ga lahko poklicali, če bi se Vastov telefon izpraznil, saj ga je uporabljal za navigacijo. “Resnično spoštujem Philovo vztrajnost. Upam, da mu nekega dne uspe do vrha," je dejal.

Vasto pa je svojim sledilcem še sporočil, da ga ni sram, da se je moral obrniti. “Navsezadnje, ni vredno izgubiti življenja za kul Instagram sliko. Del vsakega pohodnika je tudi, da se zavedaš lastnih omejitev ter spoštuješ goro in vreme," je še dodal samooklicani "izkušeni pohodnik", ki si je ob tem zadal, da se vrne, "ko bo precej manj snega".