Se lahko nadejamo bolj
Se lahko nadejamo bolj "pisanega" koralnega grebena? Foto: EPA

V 36 letih, odkar Avstralski oceanografski inštitut (AIMS) spremlja stanje Velikega koralnega grebena, ta na nekaterih delih še ni bil tako pokrit s koralami. V raziskavi so pod drobnogled vzeli 87 manjših grebenov, ki sestavljajo eno izmed naravnih čudes sveta, in ugotovili, da so se njihovi osrednji deli povečali za tretjino.

Sorodna novica Beljenje koral prizadelo 98 odstotkov Velikega koralnega grebena

Direktor inštituta AMIS Paul Hardisty je povedal, da je poraščenost s koralami še posebej močna na severnih in vzhodnih področjih grebena.

Koralni greben še vedno ogrožen

Rezultati raziskave znanstvenikom z inštituta vlivajo upanje, saj so nova dognanja kazalnik izboljšav po t. i. beljenju koral zaradi nenehnih otoplitev. Velika težava so tudi bodičaste morske zvezde, ki se s koralami prehranjujejo. Kljub spodbudnim novicam strokovnjaki opozarjajo, da je obstoj Velikega koralnega grebena še vedno ogrožen. Obstaja bojazen, da regeneracija koral, ki jih po večini sestavljajo hitro rastoče, a izjemno občutljive iz vrste Acropora, ne bo zdržala neizbežnih in vedno dlje trajajočih otoplitev. "Rast grebena je vsekakor pozitivna. Pokazal je, da je trdoživ, a to še ne pomeni, da ni ogrožen," je povedal Cherry Muddle iz avstralskega društva za ohranjanje morskega življenja.