Dvoroki ADAM, ki ga je ustvarilo podjetje Richtech Robotics, ni le robot, ki pomaga pri čiščenju ali dostavi, ampak je barista, ki se nikoli ne naveliča svojega dela. Po besedah Phila Zhenga, glavnega operativnega direktorja podjetja, lahko komunicira s strankami, sprejema naročila in pripravi katero koli pijačo – od čaja in kave do koktajlov.

Obenem njegove sposobnosti obsegajo tudi pomivanje skodelic, poleg pijač pa ADAM obvlada tudi pripravo hrane. Za to uporablja kombinacijo robotskih rok, umetne inteligence, kamer in programske opreme za prepoznavanje obraza.

"Ima več različnih kamer – spredaj imate na primer kamere z umetno inteligenco, tako za vid kot tudi za zaznavanje globine. Celoten sistem napaja notranji napajalnik, ki je dejansko v ohišju robota," je pojasnil Zheng in dodal, da ima ADAM tudi zvočnike na vrhu, poroča Reuters.

Stranke so nad novo pomočjo za točilnim pultom navdušene. "Mislim, da je kava fantastična in se ne razlikuje od tiste, ki bi jo naredil človek. Okus je popolnoma enak," je dejal eden izmed obiskovalcev, ki je bil priča robotovemu delu na tehnološkem dogodku CES 2024.

Za podjetja, ki se spopadajo s pomanjkanjem osebja, bi bil ADAM lahko odlična rešitev, a je zanj treba odšteti lep kupček denarja – 180.000 ameriških dolarjev (okoli 164.000 evrov) na sistem, a naj bi bilo to odvisno od posla.