V njih so prikazani postopki vzdrževanja in popravil strojev in naprav, ki jih najpogosteje uporabljamo v gospodinjstvu. Popravila se tako lahko lotimo kar sami.

Avtorji videoposnetkov so prepričani, da lahko s popravilom skupaj prispevamo k bolj trajnostni in funkcionalni rabi gospodinjskih aparatov. Posnetki so objavljeni na spletni strani ZEOS-a in na YouTubu.

"Da sem ugotovil, da danes res znam čisto vsak aparat popraviti, in da to delam z užitkom, je šlo čez moje roke veliko aparatov, ki sem jih pokvaril, in to sem si rekel, da sem jih za znanje. Še vedno se lahko obrnemo na serviserje, ampak samo pravim: le pogumno razmontirati stroj in slediti videom," je povedal serviser Siniša Martin.

Anketa Zveze potrošnikov Slovenije je pokazala, da se polovica anketirancev odloči za popravilo pri serviserjih, 15 odstotkov pa se jih popravila loti samih.

"Ta polovica je kar spodbuden kazalec, da smo navajeni, da stroja ne zavržemo kar tako. Če pa prištejemo še teh 15 odstotkov, ki popravljajo že danes, in pogledamo še te videe, pa lahko morda še kakšen odstotek dodamo in potem vidimo, da lahko rečemo, da se bo od 70 do 75 odstotkov Slovencev lotilo popravila stroja na takšen ali drugačen način," je povedal Boštjan Okorn z ZPS-ja.

Pri ZEOS-u sicer poudarjajo, da videoposnetki ne morejo nadomestiti serviserjev. Ob zahtevnejših popravilih pri družbi potrošnikom še vedno svetujejo, naj se obrnejo na izkušene strokovnjake.

Popravljanje naprav s pomočjo videoposnetkov
100 videov za pomoč pri popravilu strojev in aparatov