Rezultati raziskave so pokazali, da obrazne poteze pri delfinih omogočajo zanesljivejšo dolgoročno identifikacijo. Foto: EPA
Rezultati raziskave so pokazali, da obrazne poteze pri delfinih omogočajo zanesljivejšo dolgoročno identifikacijo. Foto: EPA

Znanstveniki že dolgo vedo, da je posamezne delfine mogoče prepoznavati na podlagi naravnih oznak na njihovih hrbtnih plavutih. Težava te metode je, da se znamenja na plavutih skozi čas spreminjajo, poleg tega pa mladiči delfinov na plavutih takšnih oznak še nimajo.

Po novem si bodo znanstveniki pri identifikaciji delfinov lahko dodatno pomagali z metodo, ki je plod raziskave mednarodne ekipe raziskovalcev, ki jo je vodil predsednik slovenskega društva za morske sesalce Morigenos Tilen Genov.

Genov, ki je bil tudi pobudnik raziskave, je skupaj z drugimi strokovnjaki zasnoval študijo, ki je pokazala, da je delfine mogoče prepoznavati tudi na podlagi njihovih obraznih potez, kar do zdaj ni bilo znano.

V raziskavi so morali izkušeni in neizkušeni opazovalci primerjati fotografije obrazov delfinov in jih pravilno povezati. Rezultati so med drugim pokazali, da tako izkušeni kot tudi neizkušeni opazovalci lahko ločijo posamezne delfine na podlagi njihovih obrazov in da so obrazne poteze dolgotrajne ter omogočajo identifikacijo na dolgi rok.

Dolgoročno zanesljivejša metoda
Ekipa strokovnjakov je svoje izsledke predstavila tudi v študiji, ki je bila objavljena v mednarodno priznani reviji Marine Mammal Science.

Kot navajajo v društvu Morigenos, nova metoda prepoznavanja za zdaj sicer ne more nadomestiti identifikacije na podlagi plavuti, lahko pa jo dopolnjuje. Obrazi v nasprotju s plavutmi namreč niso podvrženi tolikšni meri sprememb zaradi zunanjih vplivov, zato so lahko dolgoročno zanesljivejši.

Metoda je poleg tega primerna tudi za mladiče, katerih plavuti navadno niso dovolj jasno označene. Še posebej obetavna utegne biti pri tistih vrstah delfinov, ki na plavutih navadno nimajo prav dosti oznak, ali pri vrstah, ki hrbtne plavuti sploh nimajo.

V slovenskem morju trenutno živi okoli 150 delfinov, populacijo pa v društvu Morigenos spremljajo že od leta 2002.