Poseben poklon. Foto: Reuters
Poseben poklon. Foto: Reuters

Potem ko je Argentina pometla s konkurenco na svetovnem prvenstvu v nogometu v Katarju, so kapetana nacionalne ekipe Lionela Messija v domovini ovekovečili na raznolike načine. Posvetilom, kot so tetovaže in stenske poslikave, se je pridružila tudi posebna upodobitev na koruznem polju.

Ogromna mojstrovina. Foto: Reuters
Ogromna mojstrovina. Foto: Reuters

"Dobil sem idejo, da bi kot poklon ustvaril kodo za sejalnike v obliki Messijevega obraza," je povedal kmetijski inženir Carlos Faricelli, ki je zasnoval kodiranje za stroje, ki so tako sejali semena po natančnem vzorcu. Koruzo na polju v Los Cóndoresu, ki leži v provinci Córdoba, so torej posadili z uporabo algoritma, ki je izračunal, kje je bilo treba posaditi semena – kje jih bo več in kje manj. Z uporabo orodij za geokodiranje stroj namreč ve, koliko semen mora na kvadratni meter dati na določena mesta, da ustvari kontrast.

"Ko koruza raste in je narejen posnetek iz zraka, je tam, kjer so rastline bližje skupaj in so tla manj vidna, intenzivnejša zelena barva kot tam, kjer je zasajenih manj rastlin. Tako nastane ta vrsta kmetijske umetnosti," je še pojasnil avtor, ki je dodal, da je bila koda na voljo vsem kmetom, "ki so si jo drznili posaditi."

"Zame je Messi nepremagljiv"

"Zdaj so svetovni prvaki, vesel sem, da se to lahko izrazi s sajenjem poljščine," je navdušeno povedal Maximiliano Spinazze, drzni kmetovalec, ki je tako mojstrovino ustvaril na svojem polju, v znak praznovanja prve argentinske nogometne lovorike na svetovnem prvenstvu od leta 1986, ko je ekipo vodil Diego Maradona. "Zame je Messi nepremagljiv," je še poudaril.

Južnoameriška država, ki je velika pridelovalka kmetijskih izdelkov, je sicer tretja največja izvoznica koruze na svetu.