Trenutno še nima dovolj pridelka. Foto: Reuters
Trenutno še nima dovolj pridelka. Foto: Reuters

Adil Gaparov, podjetnik, ki je ustvaril prvo kmetijo čričkov v Kirgiziji, trenutno izdeluje predvsem moko iz čričkov, ki pa je bogata s proteini. "Naša moka vsebuje nič manj kot 70 odstotkov proteinov in veliko mikro- in makroelementov," je pojasnil Gaparov, ki moko prodaja za okoli 69 evrov za kilogram.

Črički potrebujejo malo vlage. Foto: Reuters
Črički potrebujejo malo vlage. Foto: Reuters

Idejo, da bi ustvaril svojo farmo čričkov, pa je dobil iz spletnih člankov o vzreji čričkov. Na njegovi kmetiji trenutno živi okoli ena tona čričkov, za resne posle, kot so pošiljke na Kitajsko, pa mora doseči vsaj pet ton tovora. Čeprav naj bi bil v stiku s podjetji, ki si želijo kupiti veliko količino prahu, da bi izdelovali proteinske ploščice za atlete ali pa ljudi, ki si želijo shujšati, pa tako trenutno zahtevanih količin še ne more proizvesti.

Želi si, da bi mu uspelo priti na kitajski trg. Foto: Reuters
Želi si, da bi mu uspelo priti na kitajski trg. Foto: Reuters

Kar trikrat je že izgubil celotno generacijo

Za dobro uspevanje črički potrebujejo predvsem stabilno temperaturo, ki pa mora presegati 30 stopinj Celzija, vlažnost mora biti minimalna. "Kirgizija je v tem pogledu idealna za vzgojo čričkov," je še pripomnil Gaparov in dodal, da bi take kmetije lahko odprli v vsaki tamkajšnji pokrajini.

Čeprav je na spletu naletel na številne priročnike, pa se je o vzgoji moral naučiti iz svojih napak. "V roku šestih mesecev se je trikrat zgodilo, da smo čez noč izgubili celotno generacijo," je priznal Gaparov, ki pa poleg moke prodaja ocvrte insekte z začimbami kot prigrizek k pivu.