Znamka je izšla ravno na 300. obletnico njenega rojstva. Foto: Pošta Slovenije
Znamka je izšla ravno na 300. obletnico njenega rojstva. Foto: Pošta Slovenije

Marija Terezija (13. maj 1717–29. oktober 1780) je vodenje monarhije prevzela leta 1740 po smrti svojega očeta, cesarja Karla VI. Ta namreč ni imel moških potomcev, zato je hčerki nasledstvo omogočil s posebnim odlokom o dedovanju, t. i. pragmatično sankcijo.

Cesarica (naziv je prejela šele po poroki) je kar 40 let vladala velikemu delu srednje Evrope in se v zgodovino zapisala kot velika reformatorka – med drugim je uvedla obvezno šolstvo, spodbujala uvajanje novih kmetijskih kultur (na primer krompirja), reformirala je vojsko in davčno politiko ter uvedla pomembne spremembe upravne in pravne politike monarhije.

Zaradi pomembnosti njenega vladanja za nadaljnji razvoj Evrope se bodo ob 300-letnici njenega rojstva po Avstriji in drugje zvrstili številni dogodki oz. prireditve, pripravljajo več razstav, pa tudi televizijske oddaje in napovedujejo izide knjig. V Sloveniji bo med drugim junija potekal mednarodni simpozij o Mariji Tereziji, počastila pa jo je tudi Pošta Slovenije, ki je danes, ravno na dan njenega rojstva, izdala jubilejno znamko z njeno podobo, ki jo je oblikovala Svetlana Milijaševič.