Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

To potrjuje tudi njihova gojiteljica, ki ima več kot 2000 razkošnih grmov, zato cvetove iz Podravja lahko najdete na porokah in protokolarnih dogodkih po vsej Sloveniji.

Mateja Klep in Silvester Žitnik v Lancovi vasi v Vidmu pri Ptuju imata največji nasad potonik pri nas.

Zamisel sta pastorka in očim dobila nepričakovano, Silvester je izvedel za gojitelja potonik na Hrvaškem, in ker je družinski vrt krasil grm, danes star že skoraj sedem desetletij, njun najljubši, sta se pred sedmimi leti odločila s temi trajnicami zasaditi njivo. Vesela sta, da se številni cvetličarji odločajo za kakovostno lokalno ponudbo. Pravi bum sta doživela šele po prepoznavnosti na družbenih omrežjih.

"Smo se odločili, da bi te rožice približali ljudem, da se ne bi toliko ukvarjali z veleprodajo, ampak da pridejo ljudje, da jih vidijo in si jih kupijo za svojo dušo. Čisto vsak pove, da jih je imela njihova babica ali pa kak sorodnik, tak spomin na otroštvo so. To ni samo roža, to je neki spomin," je povedala Klep.

Površine, zasajene s potonikami, ne bosta povečala, saj je nasad nastal zato, da imata stik s cvetjem. To jima za zdaj še uspeva, čeprav dela za računalnikom ni malo.

Konec maja in začetek junija je vrhunec sezone potonik, da bi te lahko okraševale čim več dogodkov, jih za od meseca do dva shranita v hladilnico.

Potonike se vračajo iz pozabe