Večna ljubezen ne obstaja le v filmih in pravljicah. Foto: EPA
Večna ljubezen ne obstaja le v filmih in pravljicah. Foto: EPA
Ni res, da ljubezen popolnoma izgine v prvem desetletju zveze. Nekateri pari imajo to srečo, da so zaljubljeni vse življenje. Foto: EPA

Znanstveniki na Stony Brook University v New Yorku so preučevali možgane in ugotavljali, kako dolgo lahko zdrži ljubezen med naključno izbranimi pari.

Odkrili so, da je pri nekaterih parih delovanje možganov še vedno enako močno kot pri parih, ki so skupaj zelo malo časa in pri katerih prvotna zaljubljenost še ni minila. Znanstveniki so parom pokazali slike svojih partnerjev in ugotovili, da približno deset odstotkov starejših parov ob pogledu fotografije ljubljenega doživlja v možganih enake kemične reakcije, kot jo doživljajo sveže zaljubljenih pari.

S sodobnimi napravami so znanstevniki preverjali delovanje možganov pri parih, ki so skupaj že dvajset let in več, in pri tistih, pri katerih je ljubezen še sveža. Tako so prišli do dokazov, da so nekateri ljudje pač lahko srečno zaljubljeni vse življenje.

Filmi in pravljice ne zavajajo
Prejšnje raziskave so večinoma trdile, da val prve zaljubljenosti mine približno po petnajstih mesecih, po desetih letih pa zaljubljenost popolnoma izgine in jo nadomestijo drugačna čustva.

"Odkritja nasprotujejo do zdaj znanim raziskavam, a mi smo prepričani, da so naša spoznanja resnična," je dejal Arthur Aron, ki je sodeloval v skupini znanstvenikov, ki so delali poskuse. Sicer je res, da so delovanje možganov, ki je enako kot pri novo nastalih zvezah, našli le pri majhnem številu parov, a vseeno menijo, da je to dokaz, da je pri nekaterih parih večna ljubezen pač mogoča.

T. P.