Lani so novoletne lučke gorele 24 ur na dan, letos bodo prižgane
Lani so novoletne lučke gorele 24 ur na dan, letos bodo prižgane "le" deset ur dnevno. Foto: BoBo

MOL je na novinarski konferenci pojasnil, da zmanjšano osvetljenost že izvajajo na parkiriščih P+R Stanežiče in P+R Letališka. Ukrep je omejen na določen del nočnih ur, v tem času luči ne svetijo s polno močjo. V naslednjih mesecih bodo predvidoma zmanjšali osvetljenost tudi na parkiriščih P+R Dolgi most in Barje

"Z zmanjšanjem osvetlitve na 30 odstotkov za sedem ur ponoči in delovanjem na 80 odstotkov osvetljenosti preostali del noči bomo dosegli do 27 odstotkov prihranka električne energije," je MOL zapisal v sporočilu za javnost.

Novoletne lučke bodo čez dan ugašali

Varčevalni ukrepi so doleteli tudi praznično osvetlitev. Novoletne lučke bodo na izbranih lokacijah ugašali. Čez dan bodo izklopili praznično okrasitev na območjih Ciril-Metodovega trga, Stritarjeve ulice, na delih Petkovškovega nabrežja ter Trubarjeve, Miklošičeve, Čopove in Wolfove ulice.

"Ocenjujemo, da skupna dolžina luči na teh lokacijah znaša 15 kilometrov LED-svetilk, s čimer bomo prihranili okoli 40 odstotkov električne energije, saj bo osvetlitev delovala 10 in ne 24 ur na dan kot v preteklih letih," so zapisali.

V središču mesta bo prižganih za polovico manj svetilk

Varčevanja se bodo lotili tudi tako, da bodo prepolovili število delujočih cestnih svetilk na delu Slovenske ceste in izklopili nekaj svetilk na ulicah, in sicer Pod Trančo, Stritarjevi, Trubarjevi in Wolfovi ulici ter Miklošičevi cesti.

"Skupen prihranek moči zaradi delnega izklopa razsvetljave na navedenih ulicah znaša 4050 vatov, kar v celotni noči predstavlja prihranek okoli 58 kilovatnih ur, kar je enakovredno porabi petih povprečnih slovenskih gospodinjstev v enem dnevu," so zapisali.

Seznam priporočil za varčevanje

Ob tem so glede na trenutno situacijo na področju dobave in cen energentov pripravili še dodatna priporočila za varčevanje, med katerimi navajajo izklop ali znižanje osvetlitve svetlobnih transparentov, osvetljevanja zgradb in drugih objektov, varčno uporabo razsvetljave v stavbah ter pravilno uporabo prezračevanja, pravilno nastanitev termostatskih glav in uporabo senčil v času ogrevalne sezone.