Med najmlajšimi sta pogosti imeni Tian in Zoja. Foto: BoBo
Med najmlajšimi sta pogosti imeni Tian in Zoja. Foto: BoBo
Ana Marija Mitič
Ana Marija Mitič nosi dve najpogostejši ženski imeni v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Prebivalci Slovenije so imeli na začetku letošnjega leta skoraj 53.000 različnih imen, kar 695 več kot leto predtem, ugotavljajo na Statističnem uradu RS (Surs). Najpogostejša imena ostajajo Marija, Ana in Franc, Val in Zarja pa sta najpogostejši imeni, ki se navezujeta na poimenovanja po naravnih pojavih.

Če bi bilo z vsakim od 53.000 imen, ki so zapisana pri nas, poimenovano enako število prebivalcev, bi se vsako ponovilo 39-krat, v resnici pa je veliko imen unikatnih in le 27 imen, 19 moških in osem ženskih, se ponovi več kot 10.000-krat.

Z imenom Marija je poimenovana povprečno vsaka 17. prebivalka Slovenije, z imenom Ana pa vsaka 38. Tudi najpogostejše moško ime je še vedno Franc (25.810), tako je ime povprečno vsakemu 40. prebivalcu Slovenije. S seznama desetih najpogostejših ženskih imen so v zadnjih sedmih letih izginila imena Jožefa (13. mesto), Frančiška (23. mesto) in Jožica (11. mesto), nanj pa so se uvrstila imena Nina, Barbara in Andreja. Seznam desetih najpogostejših moških imen se od leta 2008 ni spremenil, zamenjal se je le vrstni red nekaterih.

Med 100.000 priimki je še vedno najpogostejši Novak, sledijo predvsem priimki, ki izhajajo iz poklicev oziroma nazivov, kot sta Kovač in Knez. Oblak pa je najpogostejši priimek, ki nas spominja na pojave iz narave. Med priimki s pogostostjo več kot 1.000 iz te skupine so še Sever, Jug, Mrak, Kos ...

Nova generacija Tianov in Zoj
Medtem ko so najstarejši med moškimi tisti z imenom Frančišek (danes imajo povprečno 73 let) in med ženskami tiste z imenom Matilde (v povprečju imajo slabih 75 let), med najmlajšimi "vodita" imeni Tian (danes so Tiani povprečno stari pet let) in Zoja (povprečno imajo šest let).

Predvsem med mlajšimi pa so pogosta tudi imena, ki nas spominjajo na pojave iz narave. Najpogosteje se pojavljata imeni Val in Zarja, sledijo imena Svit, Luna, Gaj, Dan, Rosa, Zvezda in Iskra. Več kot dve tretjini prebivalcev s prvimi šestimi naštetimi imeni sta bili rojeni po letu 2000.