Prejšnji mehiški predsednik Pena Nieto je leta 2017 nemško kanclerko Merklovo presenetil s ... pivom. Foto: AP
Prejšnji mehiški predsednik Pena Nieto je leta 2017 nemško kanclerko Merklovo presenetil s ... pivom. Foto: AP

Kot piše Guardian, je novost predlagala poslanka iz prestolnice Ciudad de Mexico, Maria de Lourdes Paz, in bi za zdaj veljala le v tem velemestu. Če bo začela veljati, bo prepovedano prodajati pivo ali druge pijače, ki imajo sedem ali manj odstotkov vsebnosti alkohola, ki so "spravljene v hladilniku ali na kraju, v katerem je drugačna temperatura kot v prostoru".

"Če pivo ni hladno, ga moraš odnesti domov, ga postaviti v hladilnik in ga nato spiti doma," je predlog zakona utemeljila lokalna kongresnica, ki je tudi članica stranke Morena mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja.

Če bo predlog sprejet, bodo začele veljati tudi ostrejše kazni za pitje alkohola na javnih površinah. V prestolnici je namreč veliko trgovin, ki ponujajo pivo v velikih "družinskih" večlitrskih steklenicah, ki so jim priloženi tudi plastični kozarčki za takojšnje zaužitje.

Številni Mehičani so se na predlog, da bodo morali kupovati le še toplo pivo, sploh v toplem podnebju, v katerem živijo, odzvali s cinizmom in humorjem, na Twitterju pa je postal viralen ključnik #ConLasCervezasNo (Ne vmešavajte se v naše pivo).