Poskusili so različne ukrepe, a Commanderjevo vedenje se ni spremenilo. Foto: AP
Poskusili so različne ukrepe, a Commanderjevo vedenje se ni spremenilo. Foto: AP

Zapisi tajne službe so pokazali obseg preglavic, ki jih je v Beli hiši telesnim stražarjem ameriškega predsednika Joeja Bidna povzročil Commander, eden izmed njegovih nemških ovčarjev.

Življenje v Beli hiši mu ni dišalo. Foto: AP
Življenje v Beli hiši mu ni dišalo. Foto: AP

Ta naj bi namreč med oktobrom 2022 in julijem 2023 tajne agente ugriznil najmanj v 24 ločenih primerih. Zaradi incidentov, ki so vključevali tudi ugrize v zapestje, komolec, pas, prsni koš, rame in stegno, naj bi tajna služba spremenila taktiko delovanja in varovanja. Agentom so svetovali, naj mu pustijo veliko prostora in da morajo biti med varovanjem Bidna in njegove družine, "ustvarjalni, da zagotovijo tudi svojo osebno varnost".

Podobnih primerov je bilo sicer lahko še več – v dokumentih so zapisani le tisti, ki zadevajo tajno službo, ne pa tudi drugih zaposlenih, poroča BBC.

Težavo so neuspešno želeli rešiti z več ukrepi, tudi z dodatnim šolanjem in svetovanjem strokovnjakov za vedenje živali, vendar je družina jeseni obupala in ga poslala živet k sorodnikom. Kosmatinec je tako predsedniško palačo zapustil lanskega oktobra, teden dni potem, ko je eden izmed agentov zaradi hudega ugriza potreboval zdravniško pomoč.

Tudi Major se je moral izseliti

Že junija je sicer močno ugriznil njegovega sodelavca, zaradi krvi na tleh so takrat morali za 20 minut prekiniti oglede v vzhodnem krilu stavbe. Zaradi rane je dobil šive. Enaka usoda je doletela še enega agenta julija – tega je hišni ljubljenček predsedniške družine poškodoval tako hudo, da je zaradi globoke, odprte rane potreboval šest šivov, izgubil je veliko krvi.

Temu agentu so kolegi za darilo podarili "paket za nego", v katerem so bili tudi protibolečinske tablete, mazilo z antibiotiki, solzivec, nagobčnik, za "dodatno varnost" pa tudi pasji priboljški.

Tudi Major, drugi predsedniški pes, je leta 2021 poškodoval agenta tajne službe in bil za kazen poslan v Delaware.