Skrbijo za želve vseh velikosti. Foto: Reuters
Skrbijo za želve vseh velikosti. Foto: Reuters

Na plaže na jugu te ameriške zvezne države je namreč naplavilo množico teh živali, prostovoljci pa so do zdaj z obale in cest pobrali in na toplo v kongresni center letovišča South Padre Island prepeljali že več kot 4700 želv.

Prebivalci rešujejo morske želve. Foto: Reuters
Prebivalci rešujejo morske želve. Foto: Reuters

Tam bodo zanje skrbeli toliko časa, dokler se morje ne bo toliko ogrelo, da jih bodo lahko varno vrnili vanj. "Kaj takega se še ni zgodilo. Običajno vsako zimo naplavi le od 100 do 150 želv," zmajuje z glavo Wendy Knight iz zavetišča Sea Turtle Inc. Sprva so jih tudi letos vozili tja, a je prostor hitro postal premajhen, zato je mesto odstopilo prostore kongresnega centra.

Video, ki ga je posnel direktor Ed Caum, prikazuje, kako vsakih nekaj minut pred center pripelje poltovornjak z otrplimi želvami, nato pa jih pazljivo naložijo na voziček in prepeljejo na toplo, da bi se jim lahko hitro spet dvignila temperatura organizma. Mrzlokrvne živali namreč nenadoma doživijo hipotermijo, zaradi katere se ne morejo premikati, kadar se temperatura v njihovem okolju preveč spusti.

Tla so prekrita z otrplimi živalmi. Foto: Reuters
Tla so prekrita z otrplimi živalmi. Foto: Reuters

Razglasili izredne razmere

V Teksasu, kjer tako nizkih temperatur niso vajeni, so razglasili izredne razmere. Odpovedalo je tudi električno omrežje in brez električne energije so ostali štirje milijoni odjemalcev. Mraz je prizadel termoelektrarne na premog in plin, jedrske elektrarne in turbine na veter, pa tudi naftovode, plinovode in drugo infrastrukturo.

Pokajo tudi vodovodne cevi, ljudje pa se v trgovine podajajo odeti v odeje in vse mogoče tkanine, saj zimskih oblačil pri Mehiškem zalivu nimajo. Tam sicer elektrike po navadi zmanjkuje poleti, ko je sistem preobremenjen zaradi klimatskih naprav.