Mačka je 12 let preživela v okolici kampa, kjer je takrat počitnikovala družina. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Mačka je 12 let preživela v okolici kampa, kjer je takrat počitnikovala družina. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Mačka Georgie je oktobra 2008 z lastniki preživljala počitnice v enem izmed škotskih kampov, a je potem, tik preden bi se morali vrniti v domači Manchester, izginila.

Ko so prečesali celotno območje, so se domov vrnili brez Georgie in upali, da jo bo nekdo našel ter bodo lahko s pomočjo mikročipa ugotovili, kdo je lastnik. Zdaj se je izkazalo, da je mačka zadnjih 12 let preživela v neposredni bližini kampa, zanjo pa so skrbeli zaposleni in naključni mimoidoči oziroma turisti.

Zaradi ukrepov v povezavi z novim koronavirusom so tudi na tistem območju začeli veljati številni ukrepi, zato jo je eden izmed zaposlenih odpeljal v zavetišče, kjer so ugotovili njen izvor.

"Resnično žalostni smo bili, ko se Georgie na zadnji dan naših počitnic ob Loch Lomondu ni vrnila," je za The Guardian pojasnila njena lastnica Amy Davies. "Resnično lepo presenečenje je bilo, da je z njo vse v redu in da se v bistvu zelo zabava med spoznavanjem turistov."

Ne bo ponovne združitve z družino

Kljub veselju, da je s hišnim ljubljenčkom vse v redu, pa zaradi trenutnih družinskih razmer mačke ne bodo vzeli nazaj, temveč bo ostala v zavetišču, dokler se ne najde primeren lastnik zanjo.

"Moj prvi instinkt je bil, da grem takoj po Georgie, a zdaj imamo devet let staro mačko," je dejala Daviesova. "Ko sem govorila z zavetiščem, sem vedela, da naše trenutno življenje ne bi bilo primerno zanjo, saj ne mara drugih živali in potrebuje svoj prostor. Resnično žalostno je, da se po vsem tem času ne bomo združili, a moram storiti tisto, kar je najbolje za Georgie."

Lynsey Anderson iz živalskega zavetišča je poudarila, da je Georgeina družina resnično želela priti ponjo, a da so vseeno na prvo mesto postavili življenje mačke. "Zato zdaj za Georgie iščemo tih dom, kjer bo edina mačka in bo lahko uživala v prostoru in raziskovanju vrta. Je zelo prijazna in obožuje človeško družbo."