Foto: AP
Foto: AP

Dorothy Hoffner je skočila iz letala v tandemu z višine 4100 metrov pri kraju Ottawa v zvezni državi Illinois, okoli 140 kilometrov jugovzhodno pod Chicaga. Po pristanku je navdušenim gledalcem z nasmehom povedala, da so leta le številke in da se ne počuti nekaj posebnega. S padalom je prvič skočila pred štirimi leti, ko je dopolnila 100 let.

Osebje doma za starejše občane v Chicagu je Dorothy Hoffner našlo mrtvo v ponedeljek zjutraj. Kot so sporočili, je umrla med spanjem.

Joe Conant, njen tesni prijatelj in medicinski tehnik, je za AP povedal, da je priletnico spoznal pred leti, ko je delal kot negovalec v domu za starejše občane. "Bila je polna neverjetne energije in izjemnega uma vse do konca. Neuničljiva je bila. Ni bila nekdo, ki bi hodil na popoldanski spanec ali preskočil kak dogodek ali večerjo. Vedno je bila tam, polno prisotna. Nikdar ji ni zmanjkalo energije," je povedal Conant, ki jo je na njeno željo klical babica.

Conant si zdaj prizadeva, da bi jo posmrtno uvrstili v Guinnessovo knjigo rekordov. Trenutni rekord ima Linnea Ingegard Larsson iz Švedske, ki je lani maja skočila iz letala pri 103 letih.

Po Conantovih besedah Dorothy Hoffner ni skočila zaradi rekorda, ampak je samo tako zelo uživala pri prvem skoku, da je želela podvig ponoviti. “Nobenega namena ni imela doseči rekord. In nobene želje po slavi. Skočila je iz enega samega razloga: ker si je to želela."

"Globoko smo užaloščeni zaradi njene smrti in počaščeni, da smo lahko bili del njenega rekordnega skoka," so sporočili iz padalskega kluba Skydive Chicago. “Padalstvo je dejavnost, ki si jo številni od nas postavimo za neki cilj, preden umremo. A nam je Dorothy pokazala, da ni nikdar prepozno, da se predamo največjemu vznemirjenju. Za večno bomo hvaležni, da je bilo padalstvo del njenega vznemirljivega življenja, ki ga je živela na polno,” so še povedali.

Dorothy Hoffner je več kot 40 let delala kot telefonska operaterka pri podjetju Illinois Bell (poznejši AT & T), upokojila pa se je pred 43 leti. Nikdar se ni poročila in nima nobenih bližnjih svojcev. “Bila mi je tesna prijateljica in navdih za vse nas,” je še povedal Conant.