Davida je Michelangelo dokončal med letoma 1501 in 1504. Foto: EPA
Davida je Michelangelo dokončal med letoma 1501 in 1504. Foto: EPA

Del pouka o renesančni umetnosti na eni izmed floridskih šol je bil poleg Botticellijeve slike Rojstvo Venere in Michelangelove umetnine Stvarjenje Adama tudi njegov legendarni kip Davida. Prikaz več kot pet metrov visokega kipa, ki upodablja popolnoma gol svetopisemski lik, ki je premagal velikana Goljata, pa ni bil vsem všeč.

Po svetu je več kopij, nekatere so večkrat že oblekli v različne oprave. Foto: EPA
Po svetu je več kopij, nekatere so večkrat že oblekli v različne oprave. Foto: EPA

Eden od staršev učencev, starih 11 in 12 let, se je tako pritožil, da je gradivo pornografsko, dva druga pa sta rekla, da že vnaprej želita vedeti, o čem bo šolska ura. Ravnateljici izobraževalne ustanove Tallahassee Classical School, ki je na položaju manj kot leto dni, je šolski odbor postavil ultimat, naj odstopi ali pa bo odpuščena. Čeprav je bil Hope Carrasaquilla, ki se je odločila odstopiti, vzrok za ta "poziv" neznan, verjame, da je povezan s pritožbami glede omenjenih učnih ur, poroča BBC.

Predsednik šolskega odbora Barney Bishop III je povedal, da je lani ravnateljica staršem poslala obvestilo, v katerem jih je opozorila, da si bodo učenci ogledali Michelangelovega Davida, letos pa tega ni storila. To je označil za "neprimerno napako" in dodal, da imajo starši pravico vedeti, ko njihovega otroka učijo o "kontroverzni temi in sliki". "Prikazovanje celotnega kipa Davida je primerno pri določeni starosti. Ugotovili bomo, kdaj je to," je še zagotovil.

Guverner Floride Ron DeSantis je sicer pred kratkim razširil zakon, ki javnim šolam prepoveduje poučevanje o spolni vzgoji in spolni identiteti. Učiteljem, ki kršijo zakon, grozi suspenz ali izguba licence.

Kraljica Viktorija je leta 1857 kopijo Davida podarila muzeju South Kensington, pozneje znanemu kot V&A. Ko je prvič videla odlitek, je bila tako šokirana nad goloto, da so za zakritje genitalij naročili figov list. Ta naj bi bil pripravljen za morebitne kraljeve obiske – takrat so ga na kip obesili s pomočjo dveh strateško nameščenih kavljev.