Princ Charles z britansko kraljico Elizabeto II. Foto: EPA
Princ Charles z britansko kraljico Elizabeto II. Foto: EPA
Charles se je leta 1981 poročil z Diano Spencer, ki jo je javnost oboževala kot lady Di, vendar je bila poroka izpeljana precej na silo. Foto: Reuters
Čez nekaj let je obnovil svoje ljubezensko razmerje s Camillo, s čimer sta nad oba priklicala velik gnev ljudstva. Leta 1996 sta se princ in lady Di uradno ločila, z vojvodinjo Cornwallsko pa se je poročil 9. aprila 2005. Foto: Reuters

Ob Charlesovem občudovanja vrednem jubileju bo BBC posnel 60-minutni dokumentarni film, s katerim bo obeležil življenje človeka, ki je že od otroštva v samem središču britanskega (in svetovnega) javnega življenja.

Film so ustvarjalci naslovili Princ, sin in naslednik: Charles pri sedemdesetih (Prince, Son and Heir: Charles at 70), v njem pa (med ogledom Charlesovega govora iz leta 1970, v katerem opozarja na nevarnosti velikih količin plastičnih odpadkov), spregovorita tudi njegova sinova.

Ob tem izpostavita, da ju je oče že kot dečka spodbujal k temu, da prostovoljno pobirata smeti, ki ležijo na tleh. "V šoli so se iz naju zaradi te navade tudi pogosto norčevali," izpostavi Harry in doda, da smeti ni nikoli iskal. "Le pobral sem tiste, ki sem jih slučajno opazil," pojasni.

Princa z veseljem opažata, da se je navada, ki jima jo je oče vcepil že v otroštvu, ohranila vse do danes. "Še vedno počnem, kar me je naučil oče," pravi Harry, William pa ob tem dodaja, da tudi Charles zelo dosledno upošteva načelo, da je treba okolje ohranjati čisto, piše BBC.

Sicer pa je princ Charles v svojih 70 letih doživel že marsikaj. Ob njegovi poroki s princeso Diano je na Otoku vladala prava evforija. Popolnoma drugače pa je bilo, ko se je poročil drugič - s Camillo, ki je Britanci sprva niso odobravali, saj je veljala zgolj za "drugo žensko", ki je priljubljeno princeso Diano "pregnala" od Charlesa, čeprav se je pozneje izkazalo, da njun zakon nikoli ni bil srečen.

Različni viri navajajo, da sta se Charles in Camilla spoznala že leta 1971 ob igri pola, nekateri pa trdijo, da sta se uradno predstavila na zabavi skupne prijateljice Lucie Santa Cruz. Dama je v trenutku osvojila prinčevo srce in tako se je začela njuna romanca. A ko se je Charles pridružil mornarici, je bil par dolgo ločen. Tako je Charles zamudil svojo priložnost, Camilla pa mu je zlomila srce, ko se je poročila z Andrewom Parkerjem Bowlesom. On je kasneje za ženo vzel Diano.

Z leti so Britanci očitno Charlesu in Camilli "odpustili". Camilla bi lahko čez nekaj let, ko bo nastopil čas, da vodenje monarhije prevzame Charles, postala kraljica.