Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ogenj je s pomočjo sončne svetlobe, ki se je odbijala iz vbočenega zrcala, prižgala grška igralka Xanthi Georgiu, ki je bila oblečena v starogrško visoko svečenico.

V Atenah prižgali olimpijski ogenj

Slovesnost si je zaradi varnostnih razlogov, sprejetih zaradi širjenja novega koronavirusa, v živo v antični Olimpiji lahko ogledalo le sto ljudi.

Na slovesnosti je bilo navzočih 100 ljudi. Foto: Reuters
Na slovesnosti je bilo navzočih 100 ljudi. Foto: Reuters

Med gosti so bili člani Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in organizacijskega odbora Tokio 2020, slovesnost pa si je bilo sicer mogoče ogledati v prenosu. "Olimpijske igre so močan dokaz svetovnega združevanja ljudi," je ob tem dejal predsednik MOK-a Thomas Bach.

Za zdaj zaradi koronavirusa še ne razmišljajo o spremembah trase. Olimpijska plamenica bo na Japonsko prispela 20. marca, njena pot po Japonski pa se bo začela 26. marca v prefekturi Fukušima, predvidoma bo obiskala vseh 47 prefektur in na olimpijski stadion v Tokiu po načrtih prispela na dan odprtja iger 24. julija.

Zaradi novega koronavirusa se pojavlja vprašanje, ali bodo igre odpovedane, vendar tako japonski organizatorji kot MOK pravijo, da trenutno vse poteka v smeri, da se bodo igre 24. julija tudi začele. Sicer pa MOK tesno sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo, ki je uradno izbruh novega koronavirusa razglasila za pandemijo.