Darilo Ljubljančana. Foto: BoBo
Darilo Ljubljančana. Foto: BoBo

Na Prešernovem trgu v središču Ljubljane so včeraj postavili 18 metrov visoko in štiri tone težko smreko, ki jo je mestu podaril občan.

Danes so jo delavci ljubljanske javne razsvetljave že okraševali, končujejo pa tudi nameščanje prazničnih lučk, ki jih bodo prižgali prihodnji petek.

(Pre)draga koprska okrasitev?

V Kopru bodo lučke zasvetile na začetku decembra, občina je dokupila tudi nekaj novih. Tam načrtujejo praznični sejem Fantazimo, a v nekoliko okrnjeni obliki in prilagojen trenutnim razmeram.

Medvedki, snežaki in preostala novoletna okrasitev je v Kopru skoraj pripravljena.

"Postavljajo jo že dober mesec, za nakup dodatnih elementov pa so letos v proračunu namenili nekaj več kot 143.000 evrov," je za TV Slovenija poročala Sandra Boršič.

Da je treba obdržati mero optimizma in da bodo tako uživali vsaj takrat, ko bodo šli od doma, pravijo nekateri prebivalci. Drugače menijo v opoziciji – proračuna ne bi bilo treba dodatno obremenjevati, pravijo.

"Vsa ta situacija ne prispeva k temu, da bi upravičevala še dodatno naložbo v okraševanje mesta. Danes pa je v tej situaciji še toliko pomembneje, da bi ta sredstva namenjali čemu drugemu," meni Alan Medveš iz koprske Levice.

"Kot smo že napovedovali ob predstavitvi novega koncepta osvetlitve mestnega jedra, ga bomo vsako leto dopolnjevali. Mnenja smo, da nam tega prazničnega časa čarobnosti, radosti in druženja, ki bo sicer omejeno, nihče ne more in ne sme vzeti," odgovarja Marina Jelen z Občine Koper.

Zato bodo pripravili poseben program Fantazime, prilagojen trenutnim razmeram. Upajo, da bodo izvedli tudi praznični sejem, lučke pa bodo prvič zasvetile na začetku decembra.

Da se življenje mora vrteti naprej, pravijo tudi v Sežani, kjer so organizirali nekoliko do denarnice prijaznejšo akcijo – vabijo k enotni okrasitvi Krasa in Brkinov – okrasitvi koles.

Smreka v Ljubljani, lučke v Kopru, okrasitev v Celju

120.000 celjskih lučk

Tudi v Celju so se odločili, da bodo poskušali z okrasitvijo ustvariti bolj sproščeno razpoloženje. Knežje mesto bo osvetlilo več kot 120.000 drobnih lučk, ulice pa bodo okrasili tudi s smrekami.

"Praznično razsvetljavo bodo prižgali zadnjo novembrsko soboto, a tokrat zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa občanov na prižig lučk ne bodo vabili," je za TV Slovenija poročala Barbara Štor. Prav tako bodo mesto okrasili s smrekami, pri čemer so si izposodili 30 "živih" smrek, ki so posajene v lonce, te pa bodo nato spomladi zasadili v zemljo.

Je pa obisk pravljičnih junakov, ki decembra razveselijo zlasti najmlajše, pod vprašajem, saj zaradi trenutnih ukrepov še ni jasno, ali bo Pravljična dežela letos odprla svoja vrata.

"Neke vsebine bodo zagotovo, če drugače ne, na spletu, pripovedovanje pravljic. Bomo pa z ukrepi, ki bodo takrat veljali, program sproti prilagajali," zatrjuje direktorica Zavoda Celeia Celje Milena Čeko Pungartnik.

Upajo, da bodo lahko postavili praznične stojnice, zagotovo pa ne že 28. novembra, ko se bodo prižgale luči. Vprašanje je, kaj bo s pouličnimi animacijami, jasno je, da letos ne bo koncertov, prav tako silvestrovanja na prostem. So pa v starem mestnem jedru namestili zvočnike, iz njih se bo razlegala praznična glasba in tako na celjske ulice pričarala še nekaj dodatnega prazničnega duha.