Diamant so želeli prodati za vsaj 36 milijonov evrov. Foto: Reuters
Diamant so želeli prodati za vsaj 36 milijonov evrov. Foto: Reuters
diamant
Interes za dragi kamen sicer še vedno obstaja. Foto: Reuters

Diamant v velikosti teniške žogice na dražbi ni našel novega doma, čeprav ga je draguljar David Bennett označil za najdbo stoletja. Našli so ga novembra lani v rudniku v Bocvani, ki pa je sicer v kanadski lasti.

Najvišja ponudba je dosegla približno 55 milijonov evrov - prireditelji pa so upali, da bodo diamant prodali za krepko več kot 63 milijonov evrov. Podjetje je prodajo tako dragega kamna prvič poskušalo izvesti na javni dražbi. Glede na rezultate pa kaže, da naslednje tovrstne dražbe še kar nekaj časa ne bo.

Čeprav je bila dražba neuspešna, direktorji podjetja Lucara Diamond Corp, ki je diamant našlo, pravijo, da interes za dragulj je. "Res je, da nam ga za zdaj ni uspelo prodati in smo malo razočarani, a to za naše podjetje ne spremeni ničesar," je dejal William Lamb.

Zanimanje za prodajo še vedno obstaja
"V krogih, kjer se dragi kamni sicer prodajajo, je zanimanje še vedno veliko," je dodal.

Javne dražbe so za dragulje takšne vrednosti razmeroma redke. V večini primerov jih ponudijo majhnim skupinam uglajenih zbirateljev. Tokrat so se za tovrstno obliko prodaje odločili, ker so jo želeli približati čim več ljudem, ki so drage kamne v preteklosti že kupovali.

Kaj se bo z dragocenostjo zgodilo zdaj, še ni znano. Obstaja možnost posojanja muzejem in s tem želja, da bi ga približali čim več ljudiem. "Ni nujno, da ga prodamo, saj nismo zadolženi. Poslujemo v precejšnjem plusu."

Prejšnji mesec je podjetje prodalo 812.77-karatni diamant, ki so ga našli v istem rudniku kot Lesedi la Rona. Podjetje iz Dubaja ga je kupilo za skoraj 57 milijonov evrov.