Cash je v svoji več kot 40-letni karieri prejel kar 14 grammyjev in prodal več kot 90 milijonov plošč. Foto: EPA
Cash je v svoji več kot 40-letni karieri prejel kar 14 grammyjev in prodal več kot 90 milijonov plošč. Foto: EPA
Johnny Cash
Ko se je bojeval s svojo zasvojenostjo z mamili, se je zatekal v religijo in duhovno glasbo. Foto: Reuters

Pričujočo obletnico leta 2003 umrlega "moža v črnem" bodo njegovi sorodniki po poročanju ameriške glasbene revije Rolling Stone počastili na proslavi v mestu, kjer je pevec in kitarist preživljal otroška leta. Hiša v Dyessu je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina zdaj obnovljena in naj bi postala Cashevo spominsko središče, v Nashvillu pa že letos načrtujejo odprtje muzeja Johnnyja Casha.

Cash se je rodil staršem, ki sta delala na plantaži bombaža in si leta 1935 sredi gospodarske krize s pomočjo Rooseveltovega programa New Deal našla dom v Dyessu. Tu se je mladi Cash zaljubil v glasbo, posebej duhovno glasbo družine Carter, bluz Sestre Rosette Tharpe in skladbe Jimmyja Rogersa.

Leta 1955 je žilavi, suhljati kitarist vstopil v Sun Studios v Memphisu, kjer sta snemala tudi Elvis Presley in Jerry Lee Lewis, in kmalu zaslovel.

Že pri 12 začel pisati pesmi
S svojimi odločnimi akordi in glasom, ki je z leti postal temačen in globok kot noč, je prepeval preproste skladbe o zlomljenih srcih, vsakdanjem boju za preživetje, trpljenju in odrešitvi. Njegove prve uspešnice so skladbe Folsom Prison Blues, I Walk the Line in The Ring of Fire. Znana pa sta tudi njegova koncerta za zapornike v razvpitih zaporih San Quentin in Folsom, ki ju je izdal tudi na veliki plošči.

Med njegovimi zadnjimi ploščami je izjemno sprejetje doživela serija interpretacij klasičnih komadov popularne glasbe z naslovom American Recordings, ki jo je s pomočjo producenta Ricka Rubina začel ustvarjati leta 1994.

Njegovo burno življenje je podobo dobilo tudi na velikem platnu. V biografskem filmu Hoja po robu (2003) ga je utelesil Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon pa je odigrala ljubezen njegovega življenja, glasbenico June Carter Cash.

Založba Columbia bo aprila izdala serijo njegovih arhivskih posnetkov, med njimi bodo tudi njegove gospel in duhovne pesmi iz 70. in 80. let preteklega stoletja.