V zadnjih tednih so se protestniki sicer že večkrat spopadli z italijansko policijo - na ulice jih je pognal sporni predlog proračuna, pogreb nacističnega zločinca Priebkeja in rezi v izobraževalni sistem. Foto: EPA
V zadnjih tednih so se protestniki sicer že večkrat spopadli z italijansko policijo - na ulice jih je pognal sporni predlog proračuna, pogreb nacističnega zločinca Priebkeja in rezi v izobraževalni sistem. Foto: EPA

Nina de Chiffre je bila med protestniki, ki so se pred nekaj tedni na ulice v severni Italiji zgrnili, ker so nasprotovali gradnji železnice, proteste pa so varovale tudi posebne policijske enote.

Ko se je Nina znašla iz oči v oči z enim izmed policistov, pa se je nenadoma nagnila naprej in mu najprej na spuščeni vizir pritisnila poljub, nato pa ga še polizala.

Trenutek je v svoj objektiv ujel fotograf tiskovne agencije AFP in slika je hitro zakrožila po svetu, uporabili pa so jo kot simbol nenasilnih protestov.

Če bi policist poljubil protestnico ...
Toda vsi se niso strinjali - italijanski policijski sindikat COISP je namreč sklenil, da je bil to pravzaprav spolni napad na policista in primer je pristal na torinskem sodišču.

"Protestnico smo obtožili spolnega nasilja in razžalitve uradne osebe," je pojasnil glavni tajnik sindikata Franco Maccari. "Predstavljajte si, da bi policist takole poljubil protestnico - pa saj bi izbruhnila tretja svetovna vojna! Ali pa če bi jo potrepljal po zadnjici. Bila bi besna! Zakaj bi se torej moralo tolerirati, če ona to stori policistu na dolžnosti?" je dodal.

Sam dogodek pa je označil za "čisto provokacijo, ne pa promocijo nenasilja" in nadaljeval: "Poljub je pozitivna stvar, ampak v tem kontekstu med tema dvema človekoma je šlo zgolj za nespoštovanje," je sklenil jezni Maccari.

Obesila bi "te ogabne prašiče"
Da je imel pravzaprav čisto prav, pa je na veliko presenečenje svojih podpornikov potrdila tudi sama de Chiffrejeva: "Kakšno sporočilo miru ... Obesila bi vse te ogabne prašiče, da bi bingljali z glavo navzdol," je zapisala na svojem Facebooku.

V pogovoru za časnik La Repubblica pa je zatrdila, da je bilo njeno dejanje načrtna razžalitev policije, ker naj bi pred tem pretepla enega izmed protestnikov.