Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Pročelje 400 let starega zvonika, ki je pomanjšana kopija zvonika svetega Marka v Benetkah, so od zadnje prenove leta 1908 načeli burja, sonce in sol.

"Smo 45 metrov visoko, tik ob nadangelu Mihaelu. In prav do tu sega tudi gradbeni oder, ki ga sestavlja za okoli 40 ton kovinskih elementov. Razteza se na 1600 kvadratnih metrov površine, delavci pa so ga kljub zahtevnosti sestavili v pičlih petih dneh," je za TV Slovenija poročala novinarka Helena Florenin Pasinato.

Od župnišča do cerkve so ga prenesli na roke, pomagali so si le z vitlom. Močno dotrajan omet so začeli odstranjevati pred dvema tednoma.

12-člansko ekipo čakata statično utrjevanje območja nad zvonovi in zamenjava dotrajanih tramov. Sledila bo sanacija kamnoseških elementov iz istrskega apnenca in trupa zvonika, ki je zgrajen iz flišnega peščenjaka. Delo je zahtevno, a ekipa zvonik z okolico dobro pozna. V župniji so namreč opravili vse najpomembnejše prenove.

Sorodna novica Video: Nadangel Mihael s piranske stolnice je "prizemljen", čaka ga obnova

Naložba ocenjena na 500 tisoč evrov

"Že priprava na izvedbo je trajala več kot leto dni, zato smo izdelali konservatorski načrt, kjer smo vsak problem tega zvonika obravnavali in ga reševali že projektno," je povedal Jože Drešar iz podjetja Gnom.

"Hkrati smo zaprosili ministrstvo za kulturo za sofinanciranje in na srečo lani uspeli na razpisu, tako da bomo od ministrstva pridobili 200 tisoč evrov," je pojasnil piranski župnik Zorko Bajc.

Naložba je ocenjena na 500 tisoč evrov, razliko bodo zagotovili sami. Gre za izjemen finančni zalogaj, priznava Bajc. "Na ta projekt smo se začeli pripravljati že pred nekaj leti, sicer si ne bi upali začeti tako zahtevnega projekta."

O nujnosti prenove je že lani spomladi obvestil tudi občino, a odziva ni bilo. Morda bo kaj primaknilo turistično gospodarstvo, ne nazadnje je zvonik s cerkvijo ena najbolj prepoznavnih mestnih znamenitosti. Trenutno je za obiskovalce zaprt, do konca maja naj bi obnovo končali delno, do razgledne ploščadi. Celovito prenovo pa naj bi sklenili do konca leta.

Obnova 400 let starega zvonika ob cerkvi svetega Jurija v Piranu