Dunajski dečki na testiranju. Foto: Zvezna vojska/Gunter Pusch
Dunajski dečki na testiranju. Foto: Zvezna vojska/Gunter Pusch

Dunajski dečki, eden najbolj znanih pevskih zborov na svetu, so se odločili, da bodo sodelovali pri urjenju psov slednikov za odkrivanje s koronavirusom okuženih oseb.

Tako si je danes vseh 130 sodelujočih nadelo masko, v katero so deset minut dihali. Nato so vsako masko posebej neprodušno zaprli in predali centru za urjenje vojaških psov. Takoj zatem so vse sodelujoče testirali s PCR-testi, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Ko bodo znani izvidi teh testov, bosta psa slednika Fantasy Forever in Piet z vohanjem mask odkrivala prisotnost koronavirusa. Psi sledniki, ki imajo izostren voh, lahko namreč zaznajo vonj okužene osebe, tudi če ta nima simptomov. S pomočjo laboratorijskih rezultatov testov pa bodo lahko ocenili zanesljivost psov slednikov.

Že sredi decembra lani je avstrijska vojska predstavila prvega psa slednika na koronavirus v Avstriji, ovčarko Fantasy Forever. Osnovno izobraževanje je trajalo šest mesecev, nato je sledilo urjenje v praksi. Pozneje se je ovčarki pridružil še rotvajler Piet.

Da se bodo lahko zanesli na njun voh, ju morajo vojaki stalno uriti tudi v realnih situacijah. Urjenje bi bilo lahko po mnenju avstrijske vojske končano v prvem četrtletju letošnjega leta, so še sporočili z dunajskega predstavništva.