Glavnega odra zaradi gnezda ne morejo postaviti. Foto: AP
Glavnega odra zaradi gnezda ne morejo postaviti. Foto: AP

Delavci so med postavljanjem glavnega odra naleteli na ptico vrste deževnik (Charadrius vociferus), ki je pazila na gnezdo s štirimi jajci. Čeprav omenjena ptica ne spada med ogrožene vrste, ne nje ne gnezda organizatorji ne smejo preseliti brez dovoljenja vlade.

Festivalski predstavnik za stike z javnostmi AJ Sauve je za BBC povedal, da upajo, da bodo dovoljenje vlade dobili pravočasno. "Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj toliko vedel o ornitologiji," je še dodal.

Na nenavadno težavo se je odzval tudi izvršni direktor festivala Mark Monahan: "Priznati moram, da je to ena izmed večjih težav, s katerimi smo se srečali do zdaj, vendar ostajam optimističen." Priprave na festival se sicer nadaljujejo, vendar glavnega odra ne morejo postaviti. Da bi radovednežem onemogočili dostop, so gnezdo z jajci ogradili s trakom, povrhu pa so najeli še varnostno službo, ki nad gnezdom bedi noč in dan.

Opozorilo strokovnjaka
Michael Runtz
z oddelka za biologijo Univerze v Carletonu je pojasnil, da obstaja možnost, da ptica jajca zapusti, tudi če bi gnezdo premaknili le za nekaj metrov. Organizatorje, ki so skupaj s strokovnjaki že izbrali nekaj alternativnih mest za gnezdo, zato opozarja, da se morajo selitve, če jim jo bo vlada sploh odobrila, lotiti izredno previdno.

Organizatorji upajo, da jim bo zagato uspelo čim prej rešiti, saj 5. julija pričakujejo več kot 300.000 obiskovalcev.