V Sloveniji je 314 oseb s priimkom Kurent. Foto: BoBo
V Sloveniji je 314 oseb s priimkom Kurent. Foto: BoBo

Po podatkih Statističnega urada RS je v začetku lanskega leta v Sloveniji živelo 353 prebivalcev s priimkom Pust, 314 s priimkom Kurent in 37 s priimkom Krof.

Največ Pustov in Kurentov je živelo v osrednjeslovenski statistični regiji. Pustov je bilo 138, Kurentov pa 179. V podravski regiji, kjer so kurenti doma, pa je imelo priimek Kurent le 10 prebivalcev, kažejo podatki statističnega urada.

Statistika kaže tudi, da smo v Slovenijo od januarja do novembra 2019 uvozili za skoraj osem milijonov evrov prazničnih, karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo (vključno s čarovniškimi triki in podobnim), takih izdelkov pa smo v istem času izvozili za skoraj tri milijone evrov, kar je največ v zadnjih desetih letih.

Pri trgovanju s tovrstnimi artikli je bila glavna trgovska partnerica Italija. Iz te države smo namreč uvozili za 2,3 milijona evrov karnevalskih in podobnih izdelkov, izvozili pa smo jih v Italijo za dva milijona evrov, kar predstavlja 70 odstotkov celotnega izvoza tovrstnih izdelkov.

Vrednost uvoza karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo je po podatkih statističnega urada v vseh letih od 2000 naprej močno presegala vrednost izvoza.