Mama ZeeZee z mladičkom. Foto: Reuters
Mama ZeeZee z mladičkom. Foto: Reuters

Predstavniki živalskega vrta so sporočili, da je skotitev "majhen, a pomemben korak" pri zaščiti zahodnih šimpanzov, ki so v divjini močno ogroženi. Dodali so, da je mladiček šimpanza zdrav in da se je dobro povezal z materjo in s preostalimi člani skupine, predvsem s starejšo sestro Stevie.

"Mama odlično skrbi zanj. Ves čas ga pestuje in prenaša na sebi. Svet je v zadnjih 25 letih izgubil 80 odstotkov populacije zahodnih šimpanzov, zato nas prihod zdravega mladička navdaja z upanjem, da lahko spremenimo usodo te vrste," je dejal predstavnik živalskega vrta Mike Jordan.

Po tradiciji bodo malčka poimenovali po rokovskem ali popzvezdniku, piše BBC. "V preteklih letih smo naraščaj poimenovali Dylan (Bob), Alice (Cooper) in Annie (Lennox), zato pričakujte nekaj v tej smeri," je dodal Jordan.

Zahodnim šimpanzom v divjini grozi izumrtje. Glavni razlog so krivolovci, ki to vrsto lovijo zaradi mesa, pa tudi širjenje nalezljivih bolezni, izgubljanje življenjskega prostora in uničevanje gozdov v zahodni Afriki.

V divjini naj bi tako živelo le še 18.000 pripadnikov te vrste, vsi v Afriki. Zahodni šimpanzi so prva podvrsta šimpanzov, ki jo je Mednarodna zveza za varovanje narave (IUCN) razglasila za kritično ogroženo. Z nekaterih območij Afrike, kot so Benin, Burkina Faso in Togo, so že izginili.