. Foto: Pixabay
. Foto: Pixabay

Leta 2016 je mednarodna organizacija Štiri tačke začela kampanjo "Najbolj žalosten medved" za osvoboditev in premestitev več kot 30 medvedov, ki so jih uporabljali za razstavljanje pred gosti in turisti, poroča STA.

Zadnji med njimi je bil 24-letni rjavi medved Marko, ki so ga ta mesec iz restavracije Medvedja miza v Tirani preselili v zavetišče za medvede v mestu Arbesbach v Avstriji. Po navedbah organizacije Štiri tačke je imel Marko v ujetništvu številne zdravstvene težave. Bil je debel, imel je polomljene zobe in krče v nogah, kazal je tudi znake tesnobe.

Sorodna novica Novoletno praznovanje bo zmotilo speče medvede

Medvedje potovanje

Vse to so bile posledice življenja v sto kvadratnih metrov veliki kletki z betonskimi tlemi in neustrezno prehrano. Poleg tega "medvedi iz gostilne" niso nikoli mogli spati zimskega spanca. Marko je s pomočjo anestetikov od Tirane do Arbesbacha skozi Severno Makedonijo, Grčijo, Bolgarijo, Romunijo in Madžarsko potoval 44 ur, poroča STA.

"Med potjo smo imeli redne odmore, da ga je spremljevalni veterinar lahko pregledal in ga nahranil s sadjem in zelenjavo," je povedala koordinatorka reševalnega projekta Magdalena Scherk-Trettin.

"Potem ko so ga dvajset let hranili predvsem z ostanki hrane iz restavracije in kruhom, je nerad sprejel zelenjavo, a je z užitkom jedel grozdje," je dodala. V leta 1988 odprtem Arbesbachskem zavetišču se bo Marko pridružil trem rešenim medvedom, ki živijo v naravnem okolju na 14.000 kvadratnih metrih, poroča STA.