Revija Vogue izhaja od leta 1919. Foto: AP
Revija Vogue izhaja od leta 1919. Foto: AP

V začetku marca sta lastnika gostišča Star Inn Vogue, Rachel in Mark Graham, dobila pismo družbe Conde Nast, v katerem ju vodja Sabine Vandenbroucke poziva, naj nemudoma prenehata uporabljati ime Vogue, ki je njihova zaščitena znamka, "ne le za revijo, ki jo izdajamo od leta 1916, ampak tudi za druge dobrine in storitve", sicer bodo v družbi prisiljeni poseči po pravnih sredstvih.

Grahamova, ki v zaselku Vogue v Cornwallu gostišče upravljata zadnjih 17 let, sta se najprej razburila, a sta hitro videla, da gre za precej neumno napako multinacionalke. "Če si se kdo potrudil in vsaj malo pobrskal, bi v petih minutah ugotovil, da obstaja kraj, ki se mu reče Vogue," se je v pogovoru za Guardan pismu smejala 49-letna Rachel.

Z možem sta na pismo odgovorila v zahtevanih sedmih dneh – in njihovo zahtevo odločno zavrnila. Kot sta pojasnila, že sam kraj obstaja več stoletij, stavba oz. gostišče, ki ga domačini poznajo pod imenom "the Vogue", pa je v zemljiški kataster vrisana od zgodnjega 19. stoletja. Družbo Conde Nast sta ob tem opozorila, kako smešna je njena zahteva: "Predvidevam, da takrat, ko ste izbirali ime Vogue, niste vprašali za dovoljenje prebivalcev pravega Voguea. Prav tako predvidevam, da Madonna ni prosila za vašo privolitev, ko je besedo vogue uporabila za naslov svoje pesmi leta 1990."

Čeprav jima ni povsem jasno, zakaj sta se na radarju družbe Conde Nast znašla prav zdaj, predvidevata, da je to povezano s spremembo gostišča v družbo z omejeno odgovornostjo.

Rachel je pogovoru za Guardian poudarila, da se nikakor ne nameravata spuščati v tožbeno vojno z izdajateljem, želita pa opozoriti na očitno napako in na to, "da bi morali prej preveriti, za kaj gre." Saj ne bi bilo potrebnega veliko truda," je še opozorila Graham in dodala, da predvideva, da bodo hitro spoznali svojo napako.

Po objavi medijskih prispevkov o Voguu sta Grahamova v petek popoldne vendarle dočakala odgovor Conde Nasta, še dodaja Guardian. V pismu je odvetniška ekipa priznala zmoto. "Povsem pravilno ste opozorili, da bo nadaljnje raziskovanje naše ekipe pokazalo, da nam tistega pisma ne bi bilo treba poslati," so med drugim zapisali.