Foto: EPA
Foto: EPA

2. marca je neki uporabnik družbenih omrežij začel spodbujati svoje sledilce, naj rezervirajo sobe za najem prek Airbnbja v Ukrajini – ne za obisk, ampak da bi pomagali tamkajšnjim gostiteljem, da dobijo takojšnjo finančno pomoč med vojno.

V samo dveh dneh so gostje rezervirali več kot 61.000 prenočitev v Ukrajini in plačali več kot dva milijona ameriških dolarjev (več kot 1.840.000 evrov), je za NPR povedal tiskovni predstavnik Airbnbja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Volodimir Bondarenko, ki živi v ukrajinski prestolnici Kijevu, je za ameriški CNN povedal, da je bil šokiran, ko je videl, da je njegov Airbnb rezerviran. "Danes je prispelo več kot deset rezervacij. Gre za veliko podporo," je dejal 36-letni Bondarenko. "Številnim sorodnikom in prijateljem sem povedal, da nameravam ta denar uporabiti za pomoč našim ljudem, ki jo trenutno potrebujejo."

Jekaterina Martjuševa, druga ukrajinska gostiteljica Airbnbja, je dejala, da ji rezervacije pomenijo veliko, za NPR je povedala: "V teh dneh nimamo nobenega dohodka. Nimamo pravice prositi svoje države, da nam pomaga, saj so vsa sredstva države namenjena vojni in zmagi."

Gesta je dosegla še več ljudi, ko je glavni izvršni direktor Airbnbja Brian Chesky objavo o kampanji delil na Twitterju.

Medtem ima Airbnb že svojo pobudo za podporo tistim, ki bežijo iz Ukrajine, tako da prek svoje neprofitne organizacije zagotovi stanovanja za 100.000 beguncev.