Ribo so po opravljenih meritvah in fotografiranju hitro spustili nazaj v vodo. Foto: Facebook/Alpena Fish and Wildlife Conservation Office
Ribo so po opravljenih meritvah in fotografiranju hitro spustili nazaj v vodo. Foto: Facebook/Alpena Fish and Wildlife Conservation Office

Raziskovalci ameriške Službe za lov in ribolov so prejšnji teden v reki Detroit opravljali redno letno štetje ribje populacije, predvsem jezerskih jesetrov, ki so na tem območju ogrožena vrsta. Ribe so privabljali z njihovimi najljubšimi posladki, zamrznjenimi temnimi glavoči, pritrjenimi na dolge vrvi, ki so jih spustili v globino reke.

In na njihovo presenečenje je v eno izmed njih zagrizla prava riba velikanka. Vsi trije člani raziskovalne odprave so se morali kar močno potruditi, da so stokilogramsko velikanko z mrežo spravili na čoln in preverili njeno stanje.

Kot so pozneje zapisali v objavi na družbenem omrežju Facebook, so jo na hitro izmerili – tehtala je 109 kilogramov in v dolžino merila 2,1 metra –, jo fotografirali, nato pa jo vrnili v njeno naravno okolje. "Na podlagi njene velikosti in teže domnevamo, da je ženskega spola in da je v teh vodah plavala več kot sto let," so ob tem še zapisali strokovnjaki in dodali, da v naravi moški predstavniki te vrste živijo do 55 let, ženski pa od 70 do 100.

"To bo vsekakor postala dobra ribiška zgodba," je pozneje za AP članica dejala članica odprave, biologinja Paige Wigren, in dodala: "Bila je zelo utrujena in se nam ni preveč upirala. Ampak samo pomislite, kaj vse je ta riba že videla in doživela v svojem življenju."

Jezerski jesetri so, kot omenjeno, na tem območju ogroženi in jih je zato prepovedano loviti oz. jih je treba ob morebitnem ulovu vrniti v vodo. Ribiči lahko odlovijo zgolj po en primerek na leto, pa še ta mora biti natančno določene velikosti.