Med drugim je bil Moore povišan v čin častnega polkovnika. Foto: Reuters
Med drugim je bil Moore povišan v čin častnega polkovnika. Foto: Reuters

Moore je zaslovel pred nekaj tedni, ko se je odločil s svojo hojico prehoditi 100 dolžin svojega vrta še pred dopolnjenim 100. rojstnim dnem, sočasno pa s tem zbiral denar.

Ker je zastavljeni cilj, 1000 funtov in 100 krogov, dosegel le malo po tem, je denar zbiral še naprej – pa tudi hodil. Na računu, ki je namenjen britanskemu zdravstvenemu sistemu (NHS), se je nato do danes, ko praznuje 100. rojstni dan, tam nabralo že več kot 36 milijonov evrov.

Vojska pa ga je zaradi njegovega plemenitega dejanja povišala v čin častnega polkovnika. "To je ena največjih časti, ki jo lahko kdo dobi," je v solzah dejal Moore ob prejetju čina. "Zares vsem iz srca hvala."

Prelet vojaških letal

Njegov rojstni dan bodo med drugim zaznamovali s preletom vojaškega letala mimo njegovega doma. Kot je poudarilo ministrstvo za obrambo, želijo s tem praznovati njegov jubilej in se mu zahvaliti za srčno dobrodelno dejanje.

Ob tem so ljudi opozorili, naj se ne zbirajo v skupinah, da bi si ta prelet letal ogledali od blizu, temveč naj še vedno sledijo navodilom glede omejevanja socialnih stikov – da zaščitijo tako sebe kot tudi Moora.

Z voščilnicami so okrasili dvorano tamkajšnje osnovne šole. Foto: Reuters
Z voščilnicami so okrasili dvorano tamkajšnje osnovne šole. Foto: Reuters

Množica ganljivih voščilnic

Ob svojem jubileju je Moore prejel tudi že več kot 125 tisoč voščilnic, ki so na ogled v tamkajšnji šoli. Med drugim so mu voščili vojvoda in vojvodinja Cambriška ter angleški nogometaš Harry Kane.

Njegov vnuk Benjie se je na pomoč šole obrnil, ko je ugotovil, da je tamkajšnja poštna poslovalnica popolnoma zasuta s sporočili za njegovega dedka. Tako so zaposleni, starši in učenci odprli vsako voščilnico posebej in iz njih pripravili pravo razstavo.

"Količina voščilnic, ki jih prejema dedek, je neverjetna. Ogromno sporočil je ganljivih, pišejo mu tudi otroci, ki so iz kartic ustvarili prave umetnine in jim dodali še osebna sporočila," je za BBC pojasnil Benjie.

Veteranu pa se je poklonila tudi britanska pošta. "Vse najboljše za 100. rojstni dan, stotnik Tom Moore, junak, ki je zbiral denar za nacionalni zdravstveni sistem, 30. aprila 2020," je napis, s katerim se je britanska pošta poklonila nacionalnemu junaku in s katerim so bile ožigosane vse pošiljke v zadnjih dneh.

Tom Moore ima 100 let, prejel 125.000 voščilnic