Jusaku Maezava ob pristanku. Foto: Reuters
Jusaku Maezava ob pristanku. Foto: Reuters

Maezava, lastnik modne spletne trgovine, je skupaj s pomočnikom Jozom Hiranom v kazahstanski stepi pristal točno po načrtih. Bil je namreč del ruske vesoljske posadke, ki je po desetletje dolgem premoru znova v vesolje odpeljala vesoljska turista. Japoncema je družbo na ISS-ju delal kozmonavt Aleksander Misurkin, ki je tudi upravljal njihovo plovilo. Trojica je 12 dni preživela v laboratoriju, ki je krožil okoli Zemlje. Maezava je vsak svoj korak posnel in objavil na YouTubu, na katerem ima kar milijon sledilcev.

Ves čas je snemal dogajanje na ISS-ju. Foto: Reuters
Ves čas je snemal dogajanje na ISS-ju. Foto: Reuters

46-letni bogataš je tako razlagal, kako si je mogoče na ISS-ju umiti zobe ali iti na stranišče. "Opravljanje male potrebe v vesolju je preprosto," je dejal in pokazal poseben lijak, ki ga astronavti držijo v roki in posesa njihov urin. Sledilcem je razlagal tudi o tem, kako je mogoče na Mednarodni vesoljski postaji piti čaj in spati v breztežnostnem prostoru, piše Guardian.

Uresničene sanje

Maezava je pred poletom v vesolje dejal, da so se mu uresničile sanje. Napovedal je tudi, da bo na vesoljski postaji opravil 100 nalog, med drugim organiziral prijateljski turnir v badmintonu.

Na ISS-ju je bila v času njihovega prihoda že sedemčlanska ekipa, ki je opravljala biološke in fiziološke preiskave.

Maezava in Hirano sta sicer prva vesoljska turista iz Japonske po letu 1990, ko je na vesoljsko postajo Mir poletel japonski novinar Tojohiro Akijama.

V mislih že novi podvigi

Maezava za leto 2023 s še osmimi ljudi načrtuje polet okoli Lune. Poleteli naj bi v plovilu podjetja SpaceX, ki je v lasti Elona Muska.

Predtem so kot vesoljski turisti občutek breztežnosti že občutili tudi drugi milijarderji – že omenjeni Musk, Jeff Bezos in Richard Branson.

Rusija je pred Japoncema že opravljala vesoljske polete. Od leta 2001 so to izkušnjo omogočili sedmim ljudem, nazadnje ustanovitelju Cirque du Soleila, Kanadčanu Guyu Lalibertu, leta 2009.

Japonska vesoljska turista nazaj na Zemlji