Ruwiki. Foto: Posnetek zaslona
Ruwiki. Foto: Posnetek zaslona

Spletna stran Ruwiki je že nekaj mesecev – približno od sredine lanskega leta – delovala v t. i. beta različici, zdaj pa naj bi zaživela tudi uradno. Ob tem ruski dnevnik Kommersant poroča, da je že zdaj na spletni strani Ruwiki na voljo več gesel kot v ruski različici izvirne Wikipedie.

Časopis pri tem poudarja, da vlada (še) ne namerava blokirati dostopa do izvirne spletne enciklopedije, so pa po poročanju tiskovne agencije Reuters vse od napada Rusije na Ukrajino ruska sodišča izvirni Wikipedii izdala že več glob zaradi – po njihovo – napačnih navedb glede rusko-ukrajinskega konflikta.

Kot še dodaja Reuters, je Rusija od februarja 2022 onemogočila dostop do številnih spletnih strani, katerih poročanje se ne sklada z uradnimi stališči Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin je nato že maja 2022 napovedal, da bo Rusija postavila svoje "alternativne spletne platforme", vključno s spletno enciklopedijo.

Ruski časopis Izvestija je prejšnji teden ob napovedi uradnega zagona strani Ruwiki poročal, da so bile lani najbolj brane vsebine v testni različici spletne strani Ruwiki gesla, povezana z napetostmi na Bližnjem vzhodu, ljudmi, ki so v letu 2023 umrli, pa tudi članek o "ruski vojaški operaciji v Ukrajini" in seznam najbolj donosnih ruskih filmov.

Bralci so se v poskusnem obdobju delovanja spletne strani Ruwiki v povprečju na strani zadržali več kot šest minut in prebrali (oz. kliknili na) pet gesel, je sporočilo za javnost povzel časopis Izvestija.

Kommersant pa ob tem piše, da ustvarjalci spletne strani ne želijo razkriti, kdo so njihovi vlagatelji in koliko je zagon ruske enciklopedije stal.