Foto: AP
Foto: AP

Kozmonavt Oleg Artemjev je med pripravo kapsule na združitev z vesoljsko postajo dejal, da vsaka posadka izbira svojo barvo oblačil. "V resnici smo kupili veliko rumenega blaga, ki smo ga morali porabiti, zato smo se odeli v rumeno," je pojasnil.

Oglasila se je tudi ruska vesoljska agencija, ki je zavrnila namige Zahoda in dejala, da so oprave izbrali že nekaj mesecev pred misijo.

"Včasih je rumena samo rumena,” so sporočili iz Roskozmosa. Oprave nove posadke so v barvah grba moskovske državne tehnične univerze Bauman, na kateri so diplomirali vsi trije kozmonavti. Videti ukrajinsko zastavo povsod in v vsem je noro.”

Sorodna novica Na ISS poletela tričlanska ruska posadka

Tričlanska ruska posadka, ki jo sestavljata še kozmonavta Denis Matvejev in Sergej Korsakov, je z vesoljskim plovilom Sojuz MS-21 proti ISS-ju vzletela v petek z ruskega kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu. Tri ure pozneje so pristali na ISS-ju.

Foto: AP
Foto: AP

Od začetka ruske invazije 24. februarja številni ljudje po vsem svetu izražajo solidarnost z Ukrajino z uporabo ukrajinskih zastav in barv ukrajinske zastave.

Je šlo res samo za naključje?

Kozmonavti niso povedali ničesar, iz česar bi se dalo sklepati, da gre pri opravah za politično izjavo, a opazovalci menijo, da gre za preveliko naključje.

Eric Berger, urednik za vesoljske tematike pri Ars Technici, je dejal, da bi lahko šlo za naključje, a "da bi bilo to res, res veliko". “Še vedno nisem našel nikogar, ki bi res vedel, zakaj so ruski kozmonavti nosili rumene oprave, ko so se vkrcali na ISS. Je pa divje, če jim je uspelo ta oblačila pretihotapiti na krov," je povedal za Independent.

A očitno res gre za naključje, saj slikovno gradivo dokazuje, da je Artemjev enako opravo nosil že pred leti na misijah v vesolje.

Do pred kratkim je bilo vesoljsko sodelovanje med Rusijo in zahodnimi državami eno redkih področij, ki ni preveč utrpelo sankcij proti Moskvi, uvedenih po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014. Po ruskem napadu pa se pojavlja vse več napetosti med rusko vesoljsko agencijo Roskozmos in Zahodom.