Darja Žukova in Roman Abramovič sta se menda v vilo La Leopolda, ki je bila nekoč last belgijskega kralja, zaljubila na prvi pogled in sta jo preprosto morala imeti. Foto: Reuters
Darja Žukova in Roman Abramovič sta se menda v vilo La Leopolda, ki je bila nekoč last belgijskega kralja, zaljubila na prvi pogled in sta jo preprosto morala imeti. Foto: Reuters
Razkošno življenje je za ruske milijarderje samoumevno, saj imajo toliko denarja, da ga bodo le težko zapravili. Foto: MMC RTV SLO
Oleg Deripaska
Oleg Deripaska je bil lani 40. na Forbesovem seznamu najbogatejših, letos je že 9. Foto: EPA
Devet izmed 10 najbogatejših Rusov je obogatelo z nafto ali s predelavo rudnin v kovine. Izjema je le Sulejman Kerimov, ki je uspel na borzi. Foto: EPA

O večini izmed njih se le malo ve, zanje slišimo le, ko kupujejo bajno drage vile, umetnine ali pa za sanjske vsote najemajo svetovno znane pevke in pevce za zasebne zabave.

Javnosti najbolj znan je Roman Abramovič, drugi najbogatejši Rus, ki je časopise polnil s svojo ločitvijo od žene, s katero ima pet otrok. Abramovič je pred dnevi kupil najdražjo vilo na svetu, La Leopoldo, ki leži na jugu Francije in za katero naj bi plačal kar 316 milijonov funtov.

Ima vse - od nogometnega moštva do umetnin
Abramovič tudi sicer slovi kot človek, ki svoje 23,5 milijarde dolarjev vredno premoženje z veseljem zapravlja - za svojo (trenutno) izbranko, 25-letno Darjo Dašo Žukovo, hčerko prav tako bajno bogatega trgovca z orožjem - kupil je namreč več dragocenih umetnin, ki jih je lepotica postavila v umetniško galerijo, ki jo je uredila v nekdanji moskovski avtobusni garaži. Sicer pa je Abramovič svoje bogastvo ustvaril skupaj s svojim prijateljem in partnerjem Borisom Berezovskim, s katerim sta (v sumljivih okoliščinah) za smešno ceno kupila naftno podjetje Sibneft. Berezovski je moral zaradi utaje davkov leta 2000 zbežati iz Rusije in je svoj delež v podjetju Abramoviču prodal.

41-letni Abramovič, ki je lastnik več dragih posestev po vsem svetu, ima nogometno moštvo Chelsea in zbirko avtomobilov ter tudi jadrnico, s katero vsako leto pripluje na dopust v Dubrovnik, na kar so sosedje še posebno ponosni.

Najbogatejši je kralj aluminija
Za najbogatejšega Rusa velja 40-letni Oleg Deripaska, ki je uvrščen na 9. mesto Forbesove lestvice najbogatejših. Ocenjujejo, da ima pod "palcem" 28 milijard dolarjev, ki jih je zaslužil s preprodajo aluminija in drugih kovin. Je eden redkih, ki so preživeli t. i. gangsterske vojne za delež v postsovjetski industriji aluminija, in se šele nato začeli vzpenjati.

Svoj lovke je pozneje razširil še drugam, saj ima danes poleg Ruskega aluminija (RusAl) v lasti še proizvajalca avtomobilov GAZ, podjetje, ki izdeluje letala Aviacor, in zavarovalnico. V zadnjem letu je svoje bogastvo kar podvojil (leta 2007 je bil na Forbesovi lestvici milijarderjev le 40.) O njegovem zasebnem premoženju ni veliko znanega, saj se dobro skriva pred mediji. Poročen je s Polino Jumaševo, sorodnico Borisa Jelcina, ki je bil tudi njegov zaščitnik. S Polino imata dva otroka.

Mordašov je zbiral in zbiral ter ustvaril imperij
Tudi 42-letni Aleksej Mordašov je svoje bogastvo, ki ga pri Forbesu ocenjujejo na 21 milijard dolarjev, ustavaril s svojimi rokami. Rodil se je delavcema v predilnici v Leningradu. Že med študijem ekonomije se je zaposlil kot pomočnik direktorja v neki predilnici. Nadrejeni je v njem videl velik potencial in ga je že zgodaj poučil, da mora, če je le mogoče, kupovati delnice drugih podobnih podjetij, da posledično obdrži nadzor tudi nad svojim.

Mordašov ga je skrbno ubogal in kmalu postal lastnik številnih podjetih, ki jih je nato združil v konglomerat. Kupovati je začel še rudnike, predelovalnice kovin, podjetja, ki so izdelovala avtomobile, nato pa še pristanišča in transportna podjetja. Zdaj je njegovo podjetje Severstal tretji največji predelovalec jekla.

Enega je ujela Naomi
V zadnjem času se na naslovnicah raznih revij pojavlja tudi 46-letni Vladislav Doronin, ki ga v domovini označujejo za tajkuna. A na naslovnicah ni zato, ker bi bil tako bogat (čeprav ima pod palcem 1,5 milijarde dolarjev), ampak zato, ker ga je ujela črna gazela - britanska supermanekenka Naomi Campbell.

Večina jih je obogatela z nafto in rudami
Med desetimi najbogatejšimi Rusi so še Mihail Fridman (nafta in jeklo), Vladimir Lisin(bančništvo, nafta), Mihail Prokorov in Vladimir Potanin - lastnika podjetja Norilsk Nickel, ki je največji svetovni pridelovalec niklja in paladija, borznik Sulejman Kerimov, naftni mogotec in jeklar German Khan in lastnik Lukoila ter tesen prijatelj Vladimirja Putina Vagit Alekperov.

Jasno je, da se je vzpon ruskkih milijarderjev šele dobro začel in da bodo svoje bajno bogastvo le še povečevali - ruska naravna bogastva se, vsaj za zdaj, zdijo neusahljiv vir zanesljivega (in visokega) prihodka.

Tanja Kozorog