Nagrade Palm Dog že od leta 2001 podeljujejo tistim psom, ki so se najbolje odrezali platnu. Na fotografiji je Stan. Foto: Reuters
Nagrade Palm Dog že od leta 2001 podeljujejo tistim psom, ki so se najbolje odrezali platnu. Na fotografiji je Stan. Foto: Reuters

Preden so razglasili imena tistih, ki so osvojili glavne nagrade filmskega festivala v Cannesu, v svetu človeških igralcev in igralk, so tudi letos svojih pet minut slave najprej dobili kosmatinci, ki so zablesteli na zaslonu.

Pasja konkurenca za osvojitev nagrade Palm Dog je bila predvsem letos neizprosna. Ustanovitelj Toby Rose je dejal, da je prišlo do "pravega cunamija pasjih nastopov", vseeno pa je izmed njih izstopal – Messi iz filma Anatomy of a Fall, ki ga je režirala Justine Triet.

Bijou v spremstvu Jussija Vatanena in Alme Pöysti. Foto: Reuters
Bijou v spremstvu Jussija Vatanena in Alme Pöysti. Foto: Reuters

Ta je prevzel vlogo Snoopa, za katero pa je žirija dejala, da je od psička zahtevala vrsto spretnosti in čustev, zaradi česar si je borderski ovčar zaslužil naziv zmagovalca glavne nagrade, ki pripada najboljšemu psu leta. Namesto Messija so posebno ovratnico nadeli psičku po imenu Stan.

Alma dobila veliko nagrado žirije, 11-letna Evie se bo upokojila

Veliko nagrado žirije je tokrat prejel film Fallen Leaves finskega režiserja Akija Kaurismakija, kar po besedah zvezdnikov filma zlahka premaga zlato palmo. "To je verjetno najboljša nagrada doslej, zato smo resnično ganjeni," je dejal Jussi Vatanen, je v tragikomediji zaigral poleg Alme Pöysti. Njena štirinožna soimenjakinja, ki je zaigrala v vlogi Chaplina, v naj bi bila po mnenju zvezdnice zelo disciplinirana in zabavna sodelavka. V imenu Alme je nagrado sprejela Bijou.

Letos je posebno nagrado sicer prejela tudi 11-letna Evie. Psička, katere vloga na festivalu je z vohanjem najti eksploziv ali prepovedane substance, se bo namreč kmalu upokojila.

Glavno nagrado – za najboljšega psa leta – je lani prejela pudljica, ki je v filmu War Pony, debitantskem režiserskem projektu Rileyja Keougha, prevzela vlogo Beasta. Med preteklimi zmagovalci je sicer tudi pitbul Brandy, ki je v filmu Bilo je nekoč ... v Hollywoodu zaigrala ob Bradu Pittu.