Gonzalo in Sam v akciji. Foto: Reuters
Gonzalo in Sam v akciji. Foto: Reuters

Zgodba se je začela že pred časom, ko sta Sam, petletni border collie, in njegov lastnik Gonzalo Chiang med sprehodi po največji zeleni površini v Santiagu de Chille začela odkrivati velike količine odpadkov.

"Na Samovih sprehodih sva našla veliko smeti. Zato sva se pripravila, da jih ob vsakem obisku tudi odneseva," je dejal Chiang v intervjuju za Reuters.

Aprila letos sta iz parka odnesla 602 maski, 585 steklenic in 304 pločevinke, ob tem pa tudi različne druge predmete, kot so oblačila, čelade in prehranski ovoji. "Sprehod je dobra priložnost za čiščenje, ne pa smetenje," dodaja Gonzalo Chiang.

Catalina Aravena je Sama spremenila v glavni lik risane kampanje. Foto: Reuters
Catalina Aravena je Sama spremenila v glavni lik risane kampanje. Foto: Reuters

Sam in Gonzalo sicer park, v katerem je več pohodniških poti, živalski vrt in vzpenjača, obiščeta najmanj trikrat tedensko. Njuna prizadevanja niso ostala neopažena. Navdušeni so bili predvsem oskrbniki parka, ki so Sama povzdignili v okoljsko zvezdo.

Sam – superheroj parka

Catalina Aravena je njegovo podobo uporabila na posterjih, s katerimi obiskovalce parka pozivajo, naj smeti odnesejo v eno izmed 40 točk za ločeno zbiranje odpadkov v parku. "Dosegli smo različne šole, zelo dobro se tudi širi na družbenih omrežjih," je za Reuters povedala o kampanji "Sam – superheroj parka".