Lisa Russell je bila na počitnicah na Karibih, ko pa se je vrnila v domači Rotherham, v Yorkshiru, se je v svojem domu kmalu lotila razpakiranja kovčka. Ker je 47-letnica sprva mislila, da je na njenem čipkastem modrčku smet, ga je stresla, takrat pa je ugotovila, da se po njem premika majhen kuščar.

"Ko se je premaknil, sem zakričala," je priznala Russell in poudarila, da človek preprosto ne pričakuje, da v svojem zgornjem delu spodnjega perila, po potovanju, dolgem več kot 6437 kilometrov, najde pet centimetrov veliko bitje. Majhna samička gekona, ki so ji nadeli ime Barbie in je očitna ljubiteljica ženskega spodnjega perila, jo je med čezatlantskim poletom od Karibov do Velike Britanije odnesla brez praske, poroča BBC.

Čipkast brlog se je izkazal za varnega

"Kuščar je imel srečo, saj je bil modrček na vrhu mojega kovčka, ker je bilo zunaj vroče, ga nisem nosila," je pojasnila kozmetičarka, ki pa naj bi se, ker je kovček pred odhodom domov želela zapreti, nanj tudi usedla. Čipkast brlog, v katerem je Barbie preživela kar 24 ur, pa jo je očitno dobro varoval. "To je bil konec počitnic, ki si ga bom zapomnila," je še povedala Russell, ki pa je še pripomnila, da je vedno mislila, da bo nekega dne slavna, vendar ne zaradi gekona.

Ker samička ni avtohtona vrsta, je po besedah Sandre Dransfiels iz dobrodelne organizacije Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) njena izpustitev v Združenem kraljestvu nezakonita, prav tako pa zaradi podnebja ne bi preživela. Zdaj je Barbie sicer že varno v rokah strokovnjaka za plazilce RSPCA-ja.