Kitajci so valentinovo, ki sovpada z njihovim teden dni dolgim pomladnim festivalom, že vzeli za svoje. Foto: EPA
Kitajci so valentinovo, ki sovpada z njihovim teden dni dolgim pomladnim festivalom, že vzeli za svoje. Foto: EPA
Šanghajčani bodo za ljubljene osebe segli v globoko žep. Foto: EPA

Za veliko prebivalcev Šanghaja je pri idejah, kaj bi podarili ljubljeni osebi, omejitev zgolj nebo.

Zaradi izjemno hitrega razvoja in učinkovitih gospodarskih reform je v mestu, imenovanem tudi vzhodni Pariz, mogoče najti prav vse priznane modne in trgovske znamke in ljudje imajo denar, da razkošne izdelke tudi kupijo. Dan zaljubljencev je več kot odlična priložnost.

Ura kot statusni simbol
37-letni bankir Richard Fan je zaupal, da bo ženi 14. februarja poklonil Cartierjevo zapestno uro, za katero bo odštel več kot 5.000 ameriških dolarjev.

"Ura se mi zdi lepše darilo, kot na primer večerja v eni izmed najboljši restavracij v mestu. Pa še trajnejše je, saj se bo lahko vsak dan bahala z njo," je dejal. Zanimivo, ura stane 12-krat več od povprečnega letnega zaslužka navadnega kitajskega delavca.

Vse je mogoče prodati
Ne le povpraševanje, tudi ponudba v milijonskem Šanghaju cveti. Moški lahko svoje drage presenetijo s tisoč dolarjev vrednim paketom razvajanja, ki poleg večerje z izvrstnim vinom vključuje tudi prevoz z limuzino, zasebne natakarje in celo zasebni koncert.

"Tisti, ki zaslužijo nekoliko več, so si zaželeli na valentinovo nekaj posebnega, zato za darila ne bodo varčevali," je dejala upraviteljica hotela iz slavne verige Marriott, v bližini katerega se nahajajo tudi butiki oblikovalcev Louisa Vuittona, Guccija in Chanela.