Cilj bo Mednarodna vesoljska postaja. Foto: Reuters
Cilj bo Mednarodna vesoljska postaja. Foto: Reuters

Najnovejša poteza Savdske Arabije v okviru "prenavljanja" svoje konservativne podobe je odločitev, da bo kraljevina spomladi na vesoljsko misijo poslala svojo prvo astronavtko. Na 10-dnevni misiji na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) se bo Aliju Al Karniju pridružila tudi Rajana Barnavi. Tja bosta poletela na krovu vesoljskega plovila SpaceX Dragon kot del misije, ki jo bo to pomlad izvajalo zasebno vesoljsko podjetje Axiom Space.

Na krovu Ax-2-ja bosta tudi Peggy Whitson, nekdanja Nasina astronavtka, ki bo opravila svoj četrti polet na ISS, in John Shoffner, poslovnež iz Tennesseeja, ki bo služil kot pilot. Posadko bo na ISS izstrelila raketa SpaceX falcon 9 iz Nasinega vesoljskega centra Kennedy na Floridi.

Axiom Space je svojo prvo zasebno astronavtsko misijo na ISS izvedel aprila 2022, ko so štirje zasebni astronavti kot del Ax-1 v orbiti preživeli 17 dni, poroča France 24.

Savdska Arabija gre po stopinjah sosednjih Združenih arabskih emiratov

To ni sicer prvi prodor Savdske Arabije na področju vesolja. Leta 1985 je savdski princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz, pilot letalskih vojaških sil, sodeloval v vesoljski misiji, ki so jo organizirale Združene države Amerike, in tako postal prvi arabski musliman, ki je odpotoval v vesolje. Leta 2018 in lani je Savdska Arabija vzpostavila vesoljski program, v okviru katerega pošilja astronavte v vesolje – to je del prinčeve "vizije 2030" za razširitev gospodarstva, ki je sicer odvisno od energetskih virov.

Tudi savdski premier in prestolonaslednik Mohamed bin Salman se poskuša otresti stroge podobe kraljevine in je ob tem sprejel številne reforme. Od njegovega vzpona na oblast leta 2017 je ženskam dovoljeno voziti in potovati v tujino brez moškega spremljevalca, njihov delež v delovni sili pa se je od leta 2016 več kot podvojil – s 17 odstotkov na 37 odstotkov.

Savdska Arabija gre sicer po stopinjah sosednjih Združenih arabskih emiratov, ki so leta 2019 kot prva arabska država v vesolje poslali svojega državljana. Astronavt Haza Al Mansuri je na ISS-ju preživel osem dni. Ta mesec se bo tja odpravil tudi njegov sodržavljan Sultan Al Nejadi, ki so mu nadeli vzdevek sultan vesolja. 41-letnik bo postal prvi arabski astronavt, ki bo v vesolju preživel šest mesecev.