V zasebni hiši v Notting Hillu v Londonu, kjer sta lastnika Fordu oddala zgornji dve nadstropji, ga je v času snemanja obiskala tudi soigralka Carrie Fisher. Foto: AP
V zasebni hiši v Notting Hillu v Londonu, kjer sta lastnika Fordu oddala zgornji dve nadstropji, ga je v času snemanja obiskala tudi soigralka Carrie Fisher. Foto: AP

Harrison Ford je četrti osnutek scenarija za prvi film Vojn zvezd (Epizoda IV: Novo upanje), katerega prvotni naslov je bil The Adventures of Luke Starkiller, pustil v londonskem stanovanju, ki ga je najemal med snemanjem v studiu Elstree v Hertfordshiru.

Ta je nepopoln in nevezan, z raznobarvnimi stranmi, ki označujejo revizije, in nosi datum 15. marec 1976. Vsebuje tudi prizore in like, ki so bili iz končne različice izrezani. Ford je kot cinični junak Han Solo v scenariju Georgea Lucasa predstavljen na strani 56. S to vlogo je tudi leta 1977 zaslovel, pojavil se je tudi v nadaljevanjih.

Zanj so pri dražbeni hiši Excalibur Auctions pričakovali od 8000 do 12.000 funtov. Na dražbi pa je avstrijski zasebni zbiratelj zanj odštel 10.795 funtov (približno 12.600 evrov). "Čeprav so bile na trgu že druge kopije tega scenarija, je ta prodaja nov rekord za scenarij Vojne zvezd. To kaže, kako je osebna povezava s predmeti privlačna za oboževalce," je dejal dražitelj Jonathan Torode, poroča Guardian.

Sveženj zapiskov je romal v roke kupcu iz Združenega kraljestva

Poleg scenarija je zvezdnik za sabo pustil še druge predmete, vključno s snemalnimi urniki in zbirko zapiskov. Na teh listih papirja je bila ročno napisana opomba, ki se zdi, da se nanaša na srečanje med Fordom in britanskim producentom Robertom Wattsom, s katerim sta pozneje sodelovala tudi pri filmih o Indiani Jonesu – za vlogo drznega arheologa sta ga izbrala Lucas in režiser Steven Spielberg. Sveženj je romal v roke kupcu iz Združenega kraljestva za 4826 funtov.

Vsi predmeti, za katere so se zanimali navdušenci po vsem svetu, so bili 50 let spravljeni v zasebni hiši v Notting Hillu v Londonu, kjer sta lastnika Fordu oddala zgornji dve nadstropji, v času snemanja pa sta ga obiskala tudi soigralca Carrie Fisher, ki je igrala princeso Leio, in Mark Hamill, ki je igral Luka Skywalkerja.

Po besedah Toroda, so predmeti prav zaradi "osebne note" popolnoma edinstveni. "Upamo, da jih bodo novi lastniki cenili tako, kot so jih prejšnji," je še dodal.