Film Levji kralj iz leta 1994 je dobil dva oskarja, za najboljšo izvirno pesem in najboljšo izvirno glasbeno podlago. Foto: Youtube
Film Levji kralj iz leta 1994 je dobil dva oskarja, za najboljšo izvirno pesem in najboljšo izvirno glasbeno podlago. Foto: Youtube

Podjetje Walt Disney poznamo po številnih celovečernih animiranih filmih, ki jih spremljajo tudi nepozabne pesmi. Na izraz "Hakuna Matata", ki v prevodu pomeni "brez skrbi", so se oboževalci spomnili po tem, ko je podjetje napovedalo izid predelane različice Levjega kralja, v katerem so junakom glasove posodili tudi Beyoncé, Donald Glover in Chiwetel Ejiofor.

A ponovna filmska obuditev spodbudnega izraza "Hakuna Matata" je nekatere tudi močno razjezila. Zimbabvejski aktivist Shelton Mpala je namreč pred kratkim sprožil spletno peticijo, s katero podjetje poziva, naj nemudoma preneha z uporabo izraza. "Korporacije si ne bi smele lastiti utečenih izrazov in fraz, ki si jih niso izmislili sami," je za The Guardian povedal Mpala, čigar peticijo je doslej podpisalo že več kot 52.000 ljudi.

Izraz "Hakuna Matata" je sicer pogosto rabljen v vzhodnih in južnih afriških državah, najpogosteje v Keniji, Tanzaniji, Ugandi in Kongu.

"Disney kot svoje blagovne znamke ne sme napraviti nečesa, česar sploh ni sam ustvaril," je povedal aktivist, za CNN pa je izpostavil še, da je peticijo sprožil tudi zato, da bi "javnost opozoril na vrednost afriške kulture in zaščitil dediščino in identiteto držav, ki jih zaradi finančne koristi izkoriščajo druge".

"Na račun tistih, ki so si izraz dejansko izmislili, služijo požrešne korporacije," je za CNN ob tem pojasnil Mpala, ki je prepričan, da bo s peticijo naredil prvi korak k pravičnejšemu svetu, ki spoštuje intelektualno lastnino in avtorske pravice.

Liz Lenjo, kenijski odvetnik, ki je ob nenavadnem spletnem protestu prav tako spregovoril za CNN, ob tem pojasnjuje, da omenjena zahteva ni podkovana z nobenimi zakoni. "Uporaba izraza "Hakuna Matata" jeziku ne odvzema vrednosti in ne škoduje njegovim nosilcem," je pojasnil.

Izraz je širšo svetovno javnost prvič dosegel leta 1982, ko ga je kenijska glasbena zasedba Them Mushrooms uporabila v svoji uspešnici Jambo Bwana (Hello, Mister).