Kako zelo bi vam manjkal kos čokolade? Foto: EPA
Kako zelo bi vam manjkal kos čokolade? Foto: EPA

"Svetu grozi čokoladna suša," povsem resno opozarjajo strokovnjaki, ki se zavedajo, da bi lahko bile svetovne zaloge kakava do leta 2014 izčrpane.

Izvor težave se skriva v Slonokoščeni obali, državi na zahodu Afrike, ki jo v zadnjem času pretresajo politični in družbeni nemiri. Prav ta država namreč v svet pošilja skoraj polovico svetovnih zalog kakavovih zrn, zaradi napetih razmer pa se število kmetov in plantaž kakavovcev močno zmanjšuje. Kmetje so namreč državo zapustili ali pa pridelek tihotapijo v Gano, kjer lahko kakav prodajo po mnogo višji ceni, opozarja britanski proizvajalec čokolade Angus Kennedy.

Boj "na nož" za kakav
Zaradi omenjenih razmer so cene kakava močno poskočile in so že dosegle najvišjo ceno v zadnjih 30 letih, zato se podjetja soočajo "z enim največjih izzivov v sodobni zgodovini", dodaja Kennedy. "Povsem enostavno je, pošiljke kakava so vse manj zanesljive, pridelka pa je iz leta v leto manj. Zato se bo cena še nekaj časa dvigala, nato pa se bo ustavila, saj države izvoznice ne bodo imele več česa prodajati. Dogajanje okoli prodaje kakava bi lahko postalo precej 'umazano', saj se bodo podjetniki na vso moč borili za zadnje pošiljke."

Kar 70 odstotkov svetovnega kakava namreč prihaja iz zahodne Afrike, med večje izvoznike pa sodijo še Indonezija, Malezija in Brazilija. Čokolado izdelajo iz semen tropskega drevesa kakavovca, katerega grško ime pomeni "hrana bogov". Čokolada sicer vsebuje okoli 300 kemičnih snovi, med njimi je tudi feniletilamin, ki naj bi v telesu spodbujal podobne občutke kot zaljubljenost.

Če bo čokolade res zmanjkalo, nam bodo ostali vsaj spomini. Oglejmo si, kako vse - poleg sladke pregrehe - je čokolado še mogoče uporabiti.