Da ste pri tej igri uspešni, potrebujete le nekaj spretnosti, tolarski kovanec in pirh. Tisti najspretnejši so se preizkusili tudi v nekaterih drugih igrah.

Kako poteka igra sekanja pirhov?

Glavna disciplina velikonočne kokrške prireditve je sekanje pirhov. Pirhe se seka s kovanci, pri čemer pa evrski še vedno ne pridejo v poštev. "Mi smo takrat spravili veliko količino teh kovancev po pet tolarjev in z njimi mečemo, saj so najbolj primerni," je pojasnil glavni organizator Miran Šifrer iz Turističnega društva Kokrica.

Čeprav smo gledalci spoznali, da je pri sekanju pirhov poglavitna zbranost in natančnost, tekmovalci ne delijo tega mnenja. "Zadeneš ali pa ne, to je čisto tako. Doma smo že malo trenirali sicer prejšnja leta, ampak to je tako, kot imaš srečo," je povedal eden izmed tekmovalcev.

In od sreče, pravijo, je odvisno tudi, kako blizu pirha vržemo krivo palico. In potem je tu še valicanje pirhov po perilniku in po grabljah. Vse te igre oziroma običaji pa imajo že dolgo tradicijo. "To so stari običaji, ki so se dogajali v velikonočnem času po Kokrici in okolici, to smo dobili podatke od starejših občanov," je še povedal Šifrer.

Najboljši so prejeli tudi nagrade, med katerimi so bili tudi pirhi odeti v lično spletene mojstrovine.