Posebna raziskovalca Eva in Luka, ki ju interpretirata igralca Manca Dorrer in Domen Valič, v novi epizodi Evolucije užitka torej odkrivata aplikacije za spletne zmenkarije, sekstanje, priljubljenost monogamije med mladimi in razlagata, kakšne oblike kontracepcije so pri nas na voljo in kako izbrati pravo. Foto: Radio Slovenija
Posebna raziskovalca Eva in Luka, ki ju interpretirata igralca Manca Dorrer in Domen Valič, v novi epizodi Evolucije užitka torej odkrivata aplikacije za spletne zmenkarije, sekstanje, priljubljenost monogamije med mladimi in razlagata, kakšne oblike kontracepcije so pri nas na voljo in kako izbrati pravo. Foto: Radio Slovenija

Tehnologija je pomembno posegla v naša vsakdanja življenja in se je med pandemijo dobro zasidrala v njih. Komuniciramo lahko kjer koli in kadar koli, pošiljamo si sporočila, delimo fotografije in se pogovarjamo z videoklici. Razvoj tehnologije se je torej razširil tudi na področju komunikacije in intimne komunikacije, aplikacij za zmenkarije je vse več, splet je postal osrednji prostor za spoznavanje intimnih partneric in partnerjev. V osmi epizodi tretje sezone dokumentarno-igranega podkasta o spolnosti Evolucija užitka, ki ga pripravljajo v izobraževalnem uredništvu Prvega, ustvarjalke in ustvarjalci raziskujejo aplikacije za spletne zmenkarije in sekstanje. Ker je seks pomemben del življenja mladih, so nujne tudi prave informacije o zaščiti pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami.

Petja je študentka, ki zelo rada seksa. Všeč so ji tako fantje kot punce, zato uporablja več različnih aplikacij za zmenkarije. Anamarija Šiša, doktorska študentka na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, pojasnjuje, da imamo v Sloveniji številne aplikacije za iskanje intimnih partneric in partnerjev – najstarejši sta Tinder in Grinder, so pa tudi novejše kot Badoo, Bumble, Her in Feeld. "Aplikacije so naredile 'zmenkovanje' igriv proces, ne preveč obremenjujoč, to je nekaj, kar počneš, kadar imaš malo več časa. In uporabniki in uporabnice so res dovzetni za to in se zabavajo," pojasnjuje raziskovalka Šiša.

Prevladujoči model partnerstva je serijska monogamija

Kot je pokazala raziskava, ki so jo pred desetletjem opravili na študentski populaciji, rezultate pa predstavili v knjigi Intimni življenjski stili študentk in študentov v Sloveniji, se največ seksa zgodi v okviru monogamne partnerske zveze. Precej pogoste pa so tudi spolne prakse med osebami, ki niso v partnerskem razmerju. "Seks za eno noč je imela približno tretjina, prijatelja oziroma prijateljico, s katero seksajo, torej friends with benefits, ima tudi približno tretjina, moški malo več, ženske malo manj. Oseba, ki jo ima nekdo za seks, ni pa njegov prijatelj, 'fuck buddy' se temu reče, je mogoče malo manj pogosta, ampak tudi to obstaja," razlaga profesorica doktorica Tina Kogovšek s Fakultete za družbene vede.

Seks ni nekaj, kar počnem. Je prostor, kamor vstopim.

Zmotno je prepričanje, da mladi po večini vstopajo v nenormativna partnerska razmerja. Čeprav je stikov več in je spoznavanje drugačno, pa je prevladujoč model serijska monogamija. Raziskava pred desetimi leti je pokazala, da je odprtih zvez malo, približno dva odstotka, čeprav se šestdesetim odstotkom zdijo popolnoma sprejemljive, če se partnerja strinjata. Tukaj razlik med stališči glede na spol ni. Prav tako so odstotki visoki, ko gre za negativen odnos do varanja, saj se sedemdesetim odstotkom vprašanih tako vedenje ne zdi sprejemljivo.

Pogosto menjavanje hormonske kontracepcije je nevarno

Petja od srednje šole uporablja hormonsko kontracepcijo. Zaradi težav s prebavo kontracepcijska tabletka zanjo ni primerna, prav tako ne obliž, saj draži njeno kožo. Za maternični vložek se ni odločila, čeprav so taki, kakršni so na voljo danes, primerni tudi za ženske, ki še niso rodile. Po pogovoru z ginekologinjo je izbrala vaginalni obroček. Ginekologinja Tinkara Srnovršnik iz Zdravstvenega doma Ljubljana pojasnjuje, da je tudi vaginalni obroček sistemska hormonska kontracepcija, ki zavre delovanje jajčnikov. Ne deluje lokalno, tako kot maternični vložek, ampak sistemsko, tako kot tabletke in obliž, se pa hormoni sproščajo v nožnici in se izognejo prehodu skozi jetra ter obidejo prebavni sistem. "Za žensko, ki ima laktozno intoleranco, ali za žensko, ki ima kakšno kronično črevesno bolezen, pri kateri je lahko problem absorpcija, je to ena izmed zelo dobrih možnosti," razlaga ginekologinja.

Petja ima zelo dober odnos s svojo ginekologinjo, saj jo lahko vpraša vse, kar jo zanima. Ugotavlja, da to ni samoumevno, saj je za številne vir informacij kateri izmed družbenih medijev, po njih pa kroži veliko napačnih in za ženske zelo škodljivih informacij. Kot je na primer ta, da je treba telo "očistiti" hormonov in po določenem času prenehati uporabljati tabletke. Ginekologinja Tinkara Srnovršnik opozarja, da je to zelo nevaren mit. "Na začetku jemanja hormonske kontracepcije je nekaj mesecev povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov, ki ostane malce povišano ves čas jemanja kontracepcijskih tablet. Najbolj kritično pa je to obdobje v prvih nekaj mesecih. Prekinitev jemanja tabletk in nato čez nekaj mesecev ponoven začetek vsakič znova poveča to tveganje. S tega zornega kota je to zelo škodljivo, je pa zelo razširjeno, kot slišim, žal tudi v medicinski stroki." Zato prekinitve ali menjavanje tabletk zelo odsvetujejo, saj stranski učinki po navadi izzvenijo po nekaj mesecih. Vsako menjavanje za tako mlado žensko pomeni povečano tveganje za krvne strdke in s tem tudi pljučno embolijo. "Verjamem, da je to nočna mora vsakega ginekologa, ki predpisuje kontracepcijo, in prav je, da se o tem več govori. Tako da pravim NE prekinitvam in čiščenju. Nima se kaj čistiti."

Še en mit, ki ga razkriva ginekologinja Tamara Srnovršnik, je, da ženske po prenehanju jemanja hormonske kontracepcije ne bodo mogle zanositi. To ne drži, poudarja, saj se plodnost povrne takoj. "Še več, eden izmed stranskih učinkov kombinirane kontracepcije, to so tabletke, obliži, nožnični obroček, je tudi ta, da se zgosti sluz v materničnem vratu. To zmanjša možnost vdora bakterij v rodila in s tem hudih vnetij rodil ter neplodnosti. Iz tega zornega kota kombinirana kontracepcija varuje plodnost." Vendar ob tem poudari, da je druga stvar prelaganje starševstva na pozno reproduktivno obdobje, ko je plodnost manjša.

Posebna raziskovalca Eva in Luka, ki ju interpretirata igralca Manca Dorrer in Domen Valič, v novi epizodi Evolucije užitka torej odkrivata aplikacije za spletne zmenkarije, sekstanje, priljubljenost monogamije med mladimi in razlagata, kakšne oblike kontracepcije so pri nas na voljo in kako izbrati pravo.

Opis epizode

"Zdravo, jaz sem Petja, stara sem 23 let. Rada seksam. Zelo rada. Že zgodaj sem odkrila, da se rada drgnem in mi to sede. Mami je rekla, da ji je bilo včasih ful nerodno. Ko sem bila še v vozičku, sem se kar v slaščičarni, potem ko sem pojedla sladoled, začela drgniti. In nisem nehala, vsa sem bila rdeča v obraz. Še dobro, da mi starši nikoli niso vzbujali občutka krivde. So me pa naučili, da tega ne smem početi povsod, ampak ko sem sama. Mislim, da zelo dobro poznam svoje telo, vem, kaj in kdaj mi paše. Seks je zame sprostitev, zabava, veselje. Nič kaj preveč resnega ali, ne vem, spiritualnega. Pač telesno povezovanje z ljudmi, ki so mi všeč, ki me privlačijo, ki se mi zdijo kul. Mislim pa, da je moj pogled na telo in seks prej izjema kot pravilo. Niso vsi tako sproščeni."

Na podkast Evolucija užitka se lahko brezplačno naročite v svoji aplikaciji za podkaste, podkast seveda najdete tudi na spletni strani prvi.rtvslo.si in v multimedijski knjižnici RTV365. Na e-naslov evolucijauzitka@rtvslo.si lahko pišete in razkrijete, kaj vas zanima, ali pa poveste svojo zgodbo.